Logo mooilaarbeek.nl
Lezingen

Lezing over heksenvervolging

Lieshout - De eerste lezing van het nieuwe jaar van Heemkundekring 't Hof van Liessent gaat over Heksenvervolging in Z.O. Brabant. Deze lezing wordt gehouden op woensdag 13 februari om 20.00 uur in Zaal De Koekoek aan de Dorpsstraat in Lieshout. De lezing wordt gegeven door de heer Aad Engelfriet uit Geldrop.

Ook in deze omgeving werden heksen vervolgd vanaf de 16de eeuw. Hekserij werd beschouwd als een sekte, vrouwen die de duivel aanbaden en seks met hem hadden tijdens zogenaamde heksensabbatten. Tot het jaar 1700 zijn ca. 40.000 tot 100.000 mensen wegens hekserij aangeklaagd. Hoe dat kon gebeuren en wat de rol van de kerk was, daarover gaat deze lezing van Aad Engelfriet. Hij geeft uitleg over de beruchte onderzoeksmethoden. In deze regio begon het rond 1595 in Heeze en Leende. In één week werden zestien vrouwen gewurgd en verbrand op de Strabrechtse Heide bij de nog steeds bestaande Galgenberg of Hoenderboom. Het gebeurde op meer plaatsen. In Asten bijvoorbeeld werd de vervolging geleid door Bernard de Merode, Heer van Asten, naar wie notabene een straat is genoemd in Asten.

Nieuwsgierig geworden naar dit onderwerp? Kom dan op 13 februari naar Lieshout. U bent allen van harte welkom. Ook als u geen lid bent van de heemkundekring. De lezing begint om 20.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>