Logo mooilaarbeek.nl
ODE destijds onder leiding van Theo Lokin   | Fotonummer: 12bb8a
ODE destijds onder leiding van Theo Lokin (Foto: Joost Duppen)
Evenementen

ODE houdt jubileumconcert

Beek en Donk – ODE viert op 14 april haar tienjarig bestaan met een jubileumconcert. Dit wordt gehouden in Muziekcentrum 't Anker en begint om 15.00 uur.

Eind 2008 hief De Zo Goed Als Koninklijk Erkende Muziek Vereniging (DZGAKEMV), een alleen al vanwege de naam zeer bekend orkest in Beek en Donk, na 25 jaar zichzelf op. Daarmee was een einde gekomen aan een bijzonder orkest met alleen mannen, met een bijzondere dirigent Theo Lokin en een bijzonder repertoire.

Drie oud-leden wilden een nieuw orkest oprichten dat overdag zou gaan repeteren, onder leiding van Theo en met zijn wijze van musiceren. De oprichters waren ervan overtuigd dat er genoeg muzikanten te vinden waren. De naam was al snel gevonden: OverDagEnsemble Laarbeek, afgekort ODE.

Op 14 januari 2009 vond de start plaats met 22 muzikanten onder tijdelijke leiding van Jerome van Agt, vanwege ziekte van Theo. De wekelijkse repetities vonden plaats in zaal De Koppelen in Beek en Donk. Twee maanden later begon Theo aan de niet geringe taak om van de verzameling muzikanten een echt orkest te maken. Blijkbaar sprak de wijze van musiceren en het repertoire de mensen aan, want binnen een half jaar waren er al 33 muzikanten. Vanaf het begin heerste er een goede sfeer onder de muzikanten en was er een sterke motivatie om er iets van te maken.

Een jaar later op 5 januari 2010 trad ODE voor het eerst naar buiten in De Couwenbergh te Aarle-Rixtel. De reacties waren lovend. Drie weken daarna was het eerste officiële thuisconcert in muziekcentrum 't Anker te Beek en Donk samen met Vrouwenband Permanent. Begin oktober 2011 kwam het bericht dat zaal De Koppelen omgebouwd zou worden tot Pannenkoekrestaurant Pluk. Bij muziekcentrum 't Anker bleek het orkest zeer welkom te zijn. De verhuizing kwam net op tijd omdat het orkest inmiddels uitgegroeid was tot 47 muzikanten en de zaal daar te krap was.

Op 24 februari 2017 overleed dirigent Theo Lokin na een kortstondige ziekte. Daarmee verloor ODE een groot inspirator, leraar en leidsman, die de kunst verstond mensen aan te spreken. Maar Theo had tijdens zijn ziekte gezorgd voor een vervanger van wie hij wist dat die bij ODE zou passen: Hubert Geurts. De klik tussen Hubert en ODE was er. Nu werkt Hubert verder aan de kwaliteit van het orkest, en gaan ze hun 10-jarig bestaan vieren met een prachtig concert. Meer info volgt, houd de Facebookpagina in de gaten: ODELAARBEEK.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>