Logo mooilaarbeek.nl
Molen De Leest in Lieshout   | Fotonummer: f42f21
Molen De Leest in Lieshout (Foto: Mark Barten)
Algemeen

Molen De Leest in 2018; meer bezoekers, weinig wind

Lieshout - Als de molenaars op De Leest zijn leggen ze de activiteiten die ze uitvoeren vast in een logboek. Dat levert dan aan het begin van een jaar leuke gegevens op over het voorgaande jaar.

Op de molen waren in 2018 drie molenaars en een leerling molenaar actief op de dinsdagmiddag en de zaterdag. De molen is in totaal op 102 dagen open geweest; als het maar enigszins waaide hebben de wieken gedraaid, goed voor een totaal van 100.624 omwentelingen. Daarmee is 2018 geen jaar waarin het veel heeft gewaaid, een beroepsmolenaar had een bijbaantje moeten zoeken!

Het aantal bezoekers is toegenomen ten opzichte van 2017, in totaal hebben 700 mensen de molen bezocht:10 groepen 6 van de basisscholen uit Laarbeek hebben deelgenomen aan het project 'Zo gaat de molen', waardoor opnieuw 290 kinderen kennis hebben gemaakt met de molen en hoe daar vroeger werd gewerkt.Een klas van een Franse school die een uitwisselingsweek had met een klas van het Carolus Borromeuscollege in Helmond, totaal 42 kinderen en leerkrachten. Uit 16 buitenlanden zijn er 72 bezoekers geweest, uiteenlopend van diverse Europese landen, Noord en Zuid-Amerika, Azië en Australië.Op de nationale molendagen in mei hebben 91 mensen de weg naar de molen gevonden.

In 2018 hebben de molenaars een afspraak kunnen maken met voerspecialist Fransen Gerrits in Erp over het leveren van graan zodat ze kunnen laten zien hoe het malen werkt, Fransen Gerrits stelt dit graan gratis beschikbaar.

Om weer goed te kunnen malen hebben ze het afgelopen jaar een van de 2 koppels stenen volledig uit elkaar gehaald en weer netjes opgebouwd, waarbij een aantal problemen zijn verholpen, zodat dit koppel nu weer prima maalt.

Misschien hebt u de molen nog nooit, of lang geleden bezocht: een mooie aanleiding om in 2019 eens te komen op dinsdagmiddag of zaterdag vanaf 10.30 uur, of op een van de nationale molendagen in het 2e weekend van mei. Als het voldoende waait kunnen ze molenaars laten zien hoe het malen van graan met een windmolen gaat.

Wat ook kan: als u interesse heeft om een keer een middag mee te lopen op de molen, omdat u wilt kijken of molenaar worden iets voor u is, dat kan! Zij laten u dan graag wat meer details van de molen zien. Meld je dan van tevoren aan bij Jan Tielemans, tel. 06-51815316.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>