Logo mooilaarbeek.nl
Elly en Aart vieren met trots hun 60-jarig huwelijk   | Fotonummer: 7e1976
Elly en Aart vieren met trots hun 60-jarig huwelijk (Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk))

Zestig jaar getrouwd: Aart en Elly Swinkels-Strijbosch

Aarle-Rixtel – Vijf maanden geleden verhuisden Aart (93) en Elly Swinkels-Strijbosch (87), van het Laagveld in Helmond naar de Pastorie in Aarle-Rixtel, een kleinschalige woonvorm. Het paar trouwde op 2 februari 1959 en zorgt ervoor dat de gemeente Laarbeek nu een diamanten paar rijker is. Gistermiddag is dit met de familie gevierd in de Warande in de buurt van hun oude huis. Op Valentijnsdag staat het paar in deze krant en dat is geen toeval.

"Hij kon niet dansen"
De 16-jarige Elly ontmoet op Bevrijdingsdag 1948, de 22-jarige Aart op het pleintje bij de Julianalaan in Helmond. De vrijheid wordt volop gevierd en daar hoort een dansje bij. Aart vraagt Elly ten dans. Elly vertelt: "Ik dacht: Hij kan niet dansen, maar het is wel een leuke vent." Het jonge stel heeft elf jaar verkering voordat ze de stap in het huwelijksbootje wagen. Elly gaat namelijk eerst naar de MMS (Middelbare Meisjes School) in Eindhoven. Ze werkt als au pair in Parijs en Brussel en is daarmee haar tijd ver vooruit. "Ik wilde graag Frans leren", vertelt Elly met sprankelende ogen. Daarnaast was ze sportief en deed ze toelatingsexamen voor de sportacademie. "Dat is moeilijk hoor", vertelt Elly. Ze wordt aangenomen, maar besluit toch om te gaan werken; in de kindermodezaak van Jan van Lierop en bij Philips, als directiesecretaresse. Aart volgt in zijn jonge jaren een legertraining bij de commando's wat de basis legt voor een gedisciplineerd leven. Hij gaat werken als exportmanager bij Vlisco in Helmond. Zoon Rob, die bij het gesprek aanwezig is, vertelt: "Pa heeft hard gewerkt in de handel, maar het was hem op het lijf geschreven. Hij sprak zijn talen en was een mensenmens. Dat werkt goed in de handel en hij dronk graag samen met hen een biertje." En de achternaam 'Swinkels' verraadt het al een beetje, maar er is zeker een link met de bierbrouwer in Lieshout. De opa van Aart liet destijds de brouwerij in Schijndel achter zich om te gaan studeren. Hij was geen zakenman. "Later had hij wel eens spijt dat hij niet bij het bierbrouwen was gebleven. Hij zag hoe succesvol je daarmee kon zijn en welke kansen het biedt voor je kinderen", licht Rob toe.

"Dat was een mooie tijd"
Bij de familie Swinkels heeft al die jaren hockey hoog op de agenda gestaan. En dat is niet zo verwonderlijk. Elly maakte als jonge speelster het beslissende doelpunt in een promotiewedstrijd waardoor de dames van HMHC het hoogste niveau van Nederland bereikten. Aart, die zijn vrouw hockey had geleerd, speelde zelf ruim twintig jaar in het eerste herenelftal en gaf veel trainingen. De passie voor de sport werd doorgegeven aan hun kinderen: dochter Dorine en de vier zonen: Jantijn, Rob, Pieter en Floris. De Famix – gespeeld met de familie – werd vaak gewonnen door de familie Swinkels. "Dat was een mooie tijd", vertelt Elly.

Carnaval met Aart Swinkels-medaille
Carnaval speelde ook een grote rol in het leven van Aart en Elly. "Ik vond het heerlijk en nog steeds", vertelt Elly. Aart zette zich als lid van de prinsenraad zesenzestig jaar actief in voor Carnavalsvereniging De Oranjebuurt en ontving hiervoor zelfs een speciale 'Aart Swinkels'- medaille. Bovendien kreeg hij een koninklijk lintje voor zijn vele vrijwilligerswerk. Hij was de man die adviseerde De Kempel tot 'Helmonder van het jaar' uit te roepen, zodat de Pabo meer bekendheid zou krijgen. Het werkte goed.

Uitblinker en felicitatie
In al die jaren hebben Aart en Elly veel kunnen doen; sporten, reizen, tuinieren, wandelen en genieten van de natuur. Aart kon zelfs als vogelkenner groenvinken tam maken. Het stel is zichtbaar trots op kun vijf kinderen, – en vijftien kleinkinderen –, die allemaal goed terechtgekomen zijn. "Dat hebben we vooral aan onze moeder te danken, want zij was een uitblinker op school en een doorzetter", vertelt Rob trots. "Mijn vader heeft later wel eens gezegd dat het jammer is dat ze stopte met werken. Maar dat gebeurde in die tijd als je kinderen kreeg." Zestig jaar getrouwd zijn is bijzonder. Van harte gefeliciteerd namens DeMooiLaarbeekKrant en veel geluk in Laarbeek.

Tekst: Dieuwke Kommerij
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>