Logo mooilaarbeek.nl
Prins Jesper d'n Urste    | Fotonummer: a122b6
Prins Jesper d'n Urste (Foto: )

Prins Jesper d'n Urste van HVMT

Lieshout - Jesper is 27 en woont in het Laarhuys, midden in Lieshout, achter het oude raadhuis. Jesper is de trotse nieuwe prins van carnavalsvereniging 'Het Vat Moet Terug' (HVMT). De kersverse prins woont sinds 2017 in het Laarhuys en is een bezig baasje. Hij werkt 2 dagen bij Artex en 2 dagen bij de supermarkt MCD in Aarle-Rixtel. Je kunt hem in Laarbeek tegenkomen, Jesper heeft namelijk een brommer, al bijna 10 jaar. Verder werkt hij iedere zaterdag bij lunchroom Welkom Thuis in Helmond.

Jesper is groot fan van PSV. Hij heeft een clubkaart, waardoor hij bij elke thuiswedstrijd op de tribune zit. Ook vind je Jesper bij de concerten van Guus Meeuwis in het PSV-stadion. De andere Nederlandse artiesten hebben ook zijn belangstelling. Zo was hij in de Zomer van 2018 in Mariahout bij het AvroTros muziekfeest. Carnaval en feest vieren zit Jesper in het bloed, hij lust graag een pilsje, of meer dan 1. Nadat Jesper in 2009 adjudant geweest is, is zijn grote wens uitgekomen: Prins van HVMT.

Het Vat Moet Terug (HVMT)
Sinds zo'n kleine dertig jaar geleden was er op de vooravond van carnaval sprake van een jaarlijks uniek biertransport vanaf de Bavaria brouwerij naar Helmond. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een schitterende houten wagen van de Lieshoutse brouwerij in de vorm van een reusachtig biervat, getrokken door een vierspan prachtig opgetuigde Zeeuwse trekpaarden. Dit reusachtige vat was uiteraard tot de rand toe afgevuld met het kostelijke Lieshoutse gerstenat. Met man en macht werd geprobeerd dit transport te overvallen om zo gratis bier voor de eigen vereniging te bemachtigen. Na vele schermutselingen bereikte het transport alsnog Helmond. Alle aanwezigen konden een speciale bierpul kopen en deze pul een X aantal keren laten vullen met het welsmakende vocht uit de Lieshoutse brouwketels.

Vanaf dat moment barstte het Carnaval in Helmond in alle hevigheid los. Helaas besloot de brouwerij om diverse redenen te stoppen met deze traditie. Na wat vertwijfelde carnavalsjaren werden de koppen bij elkaar gestoken en werd de carnavalsvereniging HVMT opgericht (Het Vat Moet Terug) als knipoog richting de jarenlange traditie van de Bavaria brouwerij. Het vat hebben ze niet terug gekregen, maar wel heel veel verenigingsplezier met als hoogtepunt de jaarlijkse deelname de grootste carnavalsoptocht in Helmond.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>