Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: f52384
Foto: Martin Prick

Hugo van Schijndel stopt als Sinterklaas in Beek en Donk

Beek en Donk - Lang was Hugo van Schijndel (75) actief betrokken bij het Sinterklaas-comité in Beek en Donk. Hij stopte er - naar eigen zeggen - jaarlijks honderden uren in om de intocht van de Sint tot een succes te maken. Ook is hij al jaren degene die in de huid van Sinterklaas kruipt in Beek en Donk. Dit doet hij voor het comité, maar ook voor verenigingen, bedrijven en andere organisaties. Tot afgelopen jaar, want vorige week maakte Hugo aan het Sinterklaas-comité bekend te stoppen met al zijn Sinterklaas-activiteiten.

Hugo
Vooral het bijeenbrengen van het geld voor de bekostiging van het evenement kostte Hugo veel tijd. Eén van de taken van Hugo was de bedrijven te vragen om een bijdrage. "Sommige bedrijven gaven geen geld, maar deden iets voor niets", vertelt Hugo. Als voorbeeld noemt Hugo het bedrijf Grafic Image, dat het drukwerk jarenlang heeft verzorgd. "De brieven werden naar bedrijven gestuurd en dan begon de zware taak om naast het gewone werk als leraar metaalbewerken de bedrijven te gaan vragen om een bijdrage. Je moet alle bedrijven en winkels langs, die zijn aangeschreven. Dan is de goede persoon niet aanwezig en moet je nog een keer terug. Een andere keer komt er iets tussen en gaat de afspraak niet door. En iedere keer moet je weer opnieuw gaan vragen om geld. Soms word je uitgemaakt voor bedelaar. Dan moet je uitleggen, dat je het voor de kinderen doet, niet voor jezelf. Vroeger gingen mensen van de groep rond in het dorp voor een bijdrage, maar daar krijgen we de mensen niet meer voor, en dan zou je het hele dorp alleen rond moeten gaan", legt Hugo uit.

Sinterklaas
Sinds de intocht van de goede Sint in Beek en Donk wordt georganiseerd, is de familie Van der Heijden uit Keldonk erbij betrokken. "Daar krijgen we onderdak voor het gereedmaken van alle pieten, die de boot gaan bevolken. In Beek en Donk staat Hans van Gend klaar om eventueel de sporthal in gereedheid te brengen bij slecht weer. En bij de EMTE in Beek krijgen we altijd een warme appelflap na afloop, erg lekker en erg gewaardeerd." Sinds een aantal jaren is de samenwerking met harmonie O&U opgezegd en draait een discjockey sinterklaasmuziek tijdens de ontvangst. Ondertussen is van tevoren alle kledij gewassen en in de krul gezet door speciale bedrijven. "Wist je bijvoorbeeld dat bedrijven tot in Medemblik en Friesland zijn betrokken bij het gladjes laten verlopen van de intocht in Beek en Donk? Zelfs Bram van der Vlugt, van het comité van de landelijke intocht, is door Hugo een keer opgebeld, toen er kledij moest worden aangeschaft."

Noëlle
Naast Sjef van Zandvoort en Tonny van Hout kunnen we dus vanaf nu Hugo van Schijndel bij het rijtje 'ex-Sinterklasen' van Beek en Donk noteren. Het meest zal Hugo de kinderen missen, ook de contacten met de scholen en gehandicapten en vooral de enkele bezoeken aan de inmiddels overleden Noëlle uit Gemert. "Maar ook dit jaar komt er een mooie oldtimer voorrijden van Lou Maas, Henk Kusters of Winnie Hoffman en begint de rijtoer door het dorp", belooft Hugo. Of het voorstel van Hugo, om iets te organiseren als de Sint weer vertrekt, het haalt is de vraag. In Aarle-Rixtel lukt het wel en is het een grote hit. Hugo gaat dat echter niet meer organiseren. Na ongeveer 45 jaar zit zijn taak erop. Namens alle kinderen en hun ouders, bedankt Hugo van Schijndel!

Redactie: Martin Prick
Foto: Martin Prick

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>