Logo mooilaarbeek.nl
Het huidige bestuur van Buurtvereniging De Eendracht  | Fotonummer: 5ada3a
Het huidige bestuur van Buurtvereniging De Eendracht (Foto: )
Algemeen

Buurtvereniging De Eendracht viert 40-jarig jubileum

Beek en Donk - Buurtvereniging De Eendracht, opgericht op 20 februari 1979, bestaat dit jaar 40 jaar. Dat gaat groots gevierd worden. Te beginnen op woensdag 20 februari en zaterdag 23 februari. Maar ook enkele zomerse activiteiten zullen in het teken staan van het jubileum. DeMooiLaarbeekKrant spreekt met voorzitter Mari Vereijken en valt van de ene verbazing in de andere.

Het clubhuis
Het clubhuis van De Eendracht is gevestigd op Heuvelplein 32. Daar woont voorzitter Mari Vereijken. DeMooiLaarbeekKrant belt aan. De voordeur klemt. "Hier komt iedereen achterom", verontschuldigt Mari zich. In het achterstuk van de voormalige boerderij is het clubhuis gevestigd. Het draagt als toepasselijke naam D'n Schuurherd. Vol trots toont Mari het sfeervol ingerichte clubhuis. Gezellig barretje, piano, foto's aan de wand, tafeltjes, stoeltjes, prijzenkast met bekers.

De oprichting
"De vereniging is opgericht in het toenmalige klooster door jonge stelletjes uit de Pater Vogelsstraat en de Anjerstraat. Aanvankelijk niet meer dan een rouw- en trouwdienst met medewerking van zuster Catharine. Later groeide dit uit tot een buurtvereniging. De eerste vijf jaren was ik geen lid. Pas toen mijn adres hier veranderd werd van Pater Becanusstraat 2, naar Heuvelplein 32, kon ik lid en later bestuurslid worden. De naam De Eendracht verwijst naar de naam van de coöperatieve melkfabriek hier in Beek. Het is een mooie naam die aangeeft dat je samen sterk bent."

De huidige Eendracht
"Onze buurtvereniging telt momenteel 530 leden, verdeeld over 224 adressen", zo gaat Mari verder. "We bestrijken ruwweg het centrum van Beek. Onze slogan: 'Gevestigd in het centrum, midden in de samenleving!' Ons bestuur bestaat uit 7 personen. Gezinnen betalen €30,00 contributie. Alleenstaanden €18,00."

Een greep uit de activiteiten
"Er zijn activiteiten om de clubkas te spekken. En er zijn activiteiten om dat geld gezellig weg te werken", lacht Mari. Wat bijvoorbeeld geld opbrengt zijn vlooienmarkten, oliebollen bakken en de oudijzeractie. "We organiseren uitstapjes voor, gezinnen, voor dames, voor mannen, voor ouderen. We hebben een feestavond, een barbecue. We vieren Sinterklaas en gaan paaseieren zoeken. We gaan met de jeugd twee keer per jaar naar een pretpark. We organiseren kien- en kaartavonden en een educatieve avond. Er is een fietsgroep en een loopgroep. We hebben een eigen harmonie. We hebben… Er is altijd wel wat te doen!"

"Wij richten ons op zowel jeugd als ouderen. Veel buurtverenigingen sterven een langzame dood als de jeugd in de buurt is 'uitgevlogen'. Wij waren er ook altijd voor ouderen. Misschien is dat wel het geheim van ons 40-jarig succes."

Duizendpoot
Veel activiteiten spelen zich af bij Mari aan huis "We leveren zo wel wat privacy in", zegt Jeanette, zijn vriendin. "We krijgen er echter ook héél veel voor terug."

"Trouwens, ik kan niet anders", zegt Mari. "Het is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader was als gemeenteraadslid erg betrokken bij het verenigingsleven. Het is in dit huis altijd een komen en gaan geweest van allerlei mensen. Bovendien, lijkt het misschien wel of ik alles alleen doe, maar dat is niet zo. Er is een fantastisch bestuur en als ik 10 minuten bel, staan er 75 vrijwilligers op de stoep."

Deze duizendpoot heeft ook nog tijd om te volleyen, op de tandem met Jeanette fietstochtjes te maken en lange afstandswandelingen te lopen. "Ik vind de Kennedymars nogal kort!", zegt hij tussen neus en lippen door.

Feest
Het jubileumfeest begon woensdag 20 februari met een feestelijke bijeenkomst voor alle huidige en oud-bestuursleden. Op zaterdag 23 februari is er een feest voor alle leden in De Tapperij. Op 28 juni een 18+ activiteit. Op 29 juni een barbecue. Op 30 juni een brunch en een dorpswandeling met o.a. een draaimolen voor de jeugd. DeMooiLaarbeekKrant wenst Mari en De Eendracht proficiat met het jubileum en succes met alle activiteiten.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>