Alzheimercafé Gemert/Bakel en Laarbeek

Algemeen Algemeen

Laarbeek - In het Alzheimercafé was op dinsdag 12 februari ergotherapeut Rosalie Schaap van Ergotherapie Grip te gast. Zij vertelde hoe je zo lang mogelijk je gewone dagelijkse dingen kunt blijven doen. Welke hulpmiddelen er zijn om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld jezelf kunt blijven aankleden, koffie kunt blijven zetten en klok kijken. Dat ondanks dementie mensen nog altijd lerend vermogen hebben en je kunt kijken naar de strategie die iemand gebuikt om handelingen uit te voeren.

Dus, wat doet iemand om een handeling uit te voeren en hoe kun je daarbij ondersteunen zonder de activiteit over te nemen? Dat zorgt ervoor dat het gevoel van eigenwaarde behouden blijft en er succeservaringen zijn. Een ergotherapeut kan hierin zowel meekijken als ondersteunen en vanuit de basisverzekering wordt deze hulp 10 uur per jaar vergoed. Daarnaast kan er in een apart gesprek ruimte zijn om de mantelzorger te ondersteunen in het omgaan met de hulpmiddelen en kunnen ze samen kijken naar de aanschaf daarvan. Ook de dorpsondersteuners van Gemert-Bakel en Laarbeek kunnen met u meekijken naar passende activiteiten voor mensen met dementie. Daarbij wordt altijd gekeken naar wat iemand altijd heeft gedaan in zijn vrije tijd, wat de wensen zijn en wat daarin nog mogelijk is.

Het volgende café is op 12 maart in De Eendracht, St. Annastraat 60 in Gemert. Het onderwerp is dan: bewegen en dementie. Inloop vanaf 19.00 uur en de start van het programma is om 19.30 uur.

Het Alzheimercafé wil u alvast wijzen op het Alzheimercafé van 9 april. Deze avond vindt dat eenmalig plaats in het Ontmoetingscentrum, Otterweg 27-29 in Beek en Donk. Mocht u problemen hebben met het vervoer daar naartoe dan kunt u contact opnemen met Henrie Bouwmans, tel. 06-11518194 of Wilma van Grinsven, tel. 06-40944887.