Tanja van de Ven
Tanja van de Ven Foto: Joost Duppen

"Agrariërs en Laarbeek positief op de kaart zetten"

Algemeen Algemeen

Beek en Donk - Voor Tanja van de Ven hadden er eigenlijk wel zo'n 30 uren in een dag mogen zitten. De Beek en Donkse wervelwind heeft een drukke baan, een druk gezin en dan is ze ook nog eens maatschappelijk zeer actief. Ze is bezig aan haar derde periode als gemeenteraadslid (namens het CDA) en naar alle waarschijnlijkheid maakt ze na de verkiezingen voor de Provinciale Staten (woensdag 20 maart) de overstap naar het provinciehuis in Den Bosch. Van de Ven (46) staat op de derde plek voor het CDA, terwijl de Christen Democraten nu negen zetels hebben.

"De sollicitatiecommissie van CDA Brabant vroeg me op gesprek te komen, met de vraag of ik landbouwwoordvoerder wilde worden. Na goed overleg met Michel heb ik ingestemd", vertelt Tanja thuis aan de keukentafel. Michel is haar man. Samen runnen ze een agrarisch bedrijf met melkvee en vleesvarkens. Twintig jaar geleden nam Tanja het bedrijf van haar ouders over. "Toen ik drie was, wist ik al dat ik boer wilde worden. Ik was altijd buiten en bij de koeien. Mijn vader stimuleerde het ook. Ik kom uit een gezin met vier meiden." Zelf hebben Tanja en Michel ook vier kinderen, vier zonen.

Via de KPJ en het BAJK (Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt) rolde Tanja langzaam in het circuit van het vertegenwoordigen van de belangen van boeren. Een sector die vandaag de dag steeds meer onder een vergrootglas ligt en het lastig heeft. "Er zijn veel boerenbedrijven die met de handen in het haar zitten en zelfs gedwongen worden om te stoppen", doelt Tanja op de door de provincie en het Rijk fors aangescherpte regelgeving voor agrariërs en het daarmee samenhangende gebrek aan jonge opvolgers. "Het gaat gewoon heel erg hard. Een agrarisch bedrijf is toch iets anders als gewoon ondernemen. Het gaat ook over generaties. Als je dan de kans krijgt om iets voor de sector te kunnen gaan betekenen, dan doe ik dat."

Nadat ze van 2002 tot 2010 al in de Laarbeekse gemeenteraad zat, werd Tanja voorzitter van ZLTO-Laarbeek. "Ik schuw het niet om voor een groep te gaan staan. Ik heb daar getracht om voor de agrarische ondernemers in Laarbeek echt iets te betekenen. Je zit dan dicht bij het vuur en krijgt de kans om het verschil te maken. Het is mooi om voor je gemeente iets te betekenen en proberen boeren positief op de kaart te zetten."

De gedreven boerin staat te trappelen om nu ook in het provinciehuis van Den Bosch de belangen van de agrariërs te vertegenwoordigen. "Maar ook om wat er op gemeenteniveau speelt om me daar sterk voor te kunnen maken op provinciaal niveau. Mijn drijfveer zien mensen wel. Nu wordt de verantwoordelijkheid groter. Als ondernemer kijk je toch anders naar zaken als een rasbestuurder. Boeren zoeken naar waardering en hebben nu het gevoel dat ze beetgenomen worden. Het is tijd dat er op basis van feiten wordt geregeerd. Het zal pittig worden, maar ik heb er veel zin in."