Logo mooilaarbeek.nl
De Machiavelliprijs 2018 werd uitgereikt aan Jos Wienen, burgemeester van Haarlem. Links op de foto burgemeester Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek   | Fotonummer: 2928ca
De Machiavelliprijs 2018 werd uitgereikt aan Jos Wienen, burgemeester van Haarlem. Links op de foto burgemeester Frank van der Meijden van de gemeente Laarbeek (Foto: Stichting Machiavelli)
Algemeen

Machiavelliprijs voor 'De bedreigde burgemeester'

Laarbeek/Den Haag – Burgemeester Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, heeft de Machiavelliprijs 2018 in ontvangst genomen namens de groep bedreigde burgemeesters. Een aantal van hen, waaronder Frank van der Meijden, was ook bij de prijsuitreiking aanwezig. De prijs is een steun in de rug voor de groep bedreigde burgemeesters. Jaarlijks wordt de prijs toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Vorig jaar maakte Van der Meijden bekend dat hij bedreigd werd. "Die bedreigingen zijn nog niet van de baan", vertelt de Laarbeekse burgervader. "Het is goed dat er steeds meer aandacht komt voor bedreigde politici." Het juryrapport is duidelijk: 'De bedreigde burgemeester is een publiek instituut dat niet meer in staat is publiek te communiceren vanwege geweldsdreiging. De Machiavelliprijs is daarom dit jaar een aanklacht tegen dit fenomeen dat de wortels van onze democratie aantast en volstrekt onaanvaardbaar is.'

Bedreigingen Laarbeek
'Wil je lintjes knippen, dan moet je prins carnaval worden', duidt burgemeester Arends van de gemeente Westland in een interview aan. Hij slaat hier de spijker mee op zijn kop. Van der Meijden: "De afgelopen jaren vond er een sterke verschuiving plaats van strafrechtelijke naar bestuursrechtelijke handhaving. Hierdoor komt er steeds meer verantwoordelijkheid op het bordje van de burgemeester te liggen. Het ambt van burgemeester wordt daardoor kwetsbaarder dan het ooit is geweest,ook omdat een burgemeester niet anoniem is."

Leermomenten
De bedreigingen hebben volgens Van der Meijden nogal wat voeten in aarde gehad. "Als zoiets je overkomt, sta je perplex. Ook als organisatie. Denk hierbij aan de impact in mijn directe omgeving, de beveiliging van mij, maar ook aan een stuk communicatie en samenwerking met politie en Openbaar Ministerie. De noodzaak tot acteren is groter geworden. Er is daarom –op verzoek van minister Ollogren- een groep mensen gevormd, die zich ervoor in gaat zetten om zaken centraal te regelen. Ook gaan we als bedreigde burgemeesters als een soort vraagbaak gelden voor andere bedreigde politici. Zo trekken we er met zijn allen lering uit."

Steun
Complimenten deelt Van der Meijden uit aan de steun die hij krijgt. "Mijn stemgeluid wordt gehoord. Ik kan op mensen rekenen. Als er iets is, hoef ik maar een seintje te geven en dan staan er mensen klaar om het op te pakken. Zo ook bijvoorbeeld met de hausse overvallen die in Laarbeek plaatsvond eind 2018. Politie en Openbaar Ministerie zitten hier scherp op. We zijn druk doende om een aantal zaken op te lossen. Er wordt goed werk verricht. Het gaat niet altijd snel, maar ik ben ervan overtuigd dat we de orde gaan herstellen."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>