Afbeelding

Aanleg glasvezel in Laarbeek in volle gang: waarom glasvezel?

Algemeen Algemeen

Laarbeek - In de gemeente Laarbeek is de aanleg van het glasvezelnetwerk in volle gang. Nadat de benodigde 50% van de aanmeldingen behaald was, is er begonnen aan het leggen van het netwerk. De symbolische start van de aanleg van het netwerk was op 9 februari 2018. Intussen zijn de eerste aansluitingen klaar.

Wat is het glasvezelnetwerk?
Het glasvezelnetwerk is een netwerk voor dataoverdracht. Data gaat bij een glasvezelnetwerk via een glasvezelkabel welke ondergronds is aangelegd. Een glasvezelkabel is een kabel met daarin glasvezels die met elkaar versmolten zijn. De data wordt verzonden door een laser die de data omzet in een lichtsignaal. De laser doet dit door steeds met hoge snelheid aan en uit te gaan. Dit gaat razendsnel, zo snel als het licht. Het glasvezelnetwerk is tevens een snel groeiend netwerk, momenteel zijn er al tussen de twee en drie miljoen huishoudens en bedrijven in Nederland aangesloten op dit supersnelle netwerk.

Snelheid is grootste voordeel
Het voornaamste voordeel van een glasvezelnetwerk is de snelheid van de dataoverdracht. Ter vergelijking; de dataoverdracht via een glasvezelnetwerk gaat tot wel 500 kilobits per seconde. Enkele aanbieders bieden zelfs 1 gigabit per seconde aan, bij het reguliere netwerk zijn dat er alleen maar 15 per seconde. Een ander groot voordeel in het gebruik van een glasvezelnetwerk voor internet, is dat de upload- en downloadsnelheid gelijk zijn. Dit is enkel zo met een glasvezelnetwerk, ander soort verbindingen hebben dit niet.

Open netwerk
Daarnaast is een groot voordeel dat het glasvezelnetwerk een open netwerk is. Dit wil zeggen dat meerdere providers gebruik mogen maken van het netwerk. Dit resulteert in meerdere aanbieders, waardoor relatief goedkoop internet via glasvezel gevonden kan worden. Gezien er momenteel tussen de twee en drie miljoen huishoudens en bedrijven aangesloten zijn, kunnen we hieruit opmaken dat er nog veel mogelijkheid is tot uitbreiding. Deze uitbreiding gaat gepaard met een grote hoeveelheid werk, wat goed is voor de werkgelegenheid en de economie. Het glasvezelnetwerk kent ook een geringer aandeel in storingen ter vergelijking met het ADSL-netwerk, de bekende koperen telefoonkabel.

Conclusie
De inwoners van de gemeente Laarbeek maken met de aanleg van het glasvezelnetwerk een sprong van het oude en vertrouwde telefoonnetwerk naar het hypermoderne glasvezel. Het zal de kwaliteit van het internet en vooral de snelheid en efficiëntie van dataoverdracht in de gemeente Laarbeek sterk vergroten. De verandering zal voor veel mensen meteen merkbaar zijn door een verveelvoudiging van de snelheid van het internet zodra huishoudens zijn aangesloten op het nieuwe netwerk. Het is een stap de toekomst in, een modernisatie op digitaal gebied.