ODE in de Gaviolizaal (archieffoto)
ODE in de Gaviolizaal (archieffoto) Foto: Ingezonden

ODE bestaat 10 jaar

Algemeen Muziek

Laarbeek - ODE (OverDagEnsemble) viert op 14 april haar tienjarig bestaan met een groots concert in Het Anker. Het orkest staat onder leiding van Hubert Geurts en repeteert op woensdagochtend.

Voorloper
Tot 2008 bestaat in Beek en Donk het eerste buurtorkest DZGAKEMV (De Zo Goed Als Koninklijk Erkende Muziek Vereniging). Dat orkest treedt op in zalen en bij speciale gelegenheden. In de eerste jaren doen ze ook mee in de carnavalsoptocht. Het orkest bestaat geheel uit mannen. Bij de oprichting is het Noud van Zutven die de dirigeerstok ter hand neemt, later gevolgd door Piet Swinkels en nog later wordt de muzikale leiding overgenomen door Theo Lokin. Wat heeft dat nu met ODE te maken, zult u zeggen….. Wel, DZGAKEMV is de voorloper van ODE. Dit orkest staat ook sinds haar oprichting in 2009 onder leiding van Theo en pas sinds diens overlijden heeft Hubert de leiding. Het orkest is dus voorgekomen uit DZGAKEMV en zet -nu wel mèt vrouwelijke muzikanten- de traditie van Theo voort.

Muziek
Op het moment heeft het orkest de bezetting van een zo goed als volledig harmonieorkest met 46 muzikanten. Dat is veel meer, dan Theo eigenlijk in het begin als streefgetal aanhield. Voor Theo is de balans in het orkest erg belangrijk, niet het aantal muzikanten. Het bestuur heeft echter de verantwoordelijkheid om de toekomst van het orkest veilig te stellen. De leden komen uit een gebied van Laarbeek, Boekel en Keldonk. Aanvankelijk kan iedereen bij het orkest komen. Later worden er hogere eisen worden gesteld aan de muzikale kennis van een nieuwe lid. Jeanette van den Bergh is nu een jaar lid en speelt klarinet. Ze komt met het orkest in aanraking tijdens een concert in de muziektuin. De soort muziek bevalt haar direct en als ze gevraagd wordt of ze interesse heeft lid te worden, is het besluit snel genomen.

Theo
Veel van het gesprek met Martin Philipsen en Jeanette gaat toch over Theo. Zijn manier van werken slaat aan. Hij was een bijzondere man, creatief, intelligent en zeer muzikaal. Hij had de didactische gave om muziek goed uit te leggen en over te brengen en verstond de kunst om muzikanten boven hun kunnen te laten uitstijgen. Het leek daarbij of hij het uit de losse pols deed. Niets was minder waar. Hij bereidde zich tot in de puntjes voor. "Pas na jaren", vertelt Martin, "kreeg ik dat in de gaten". Zo met muziek omgaan was voor Martin en zijn helaas overleden medeoprichters Jan Leenders en Frans Konings de drive om ODE op te richten.

Hubert
Op het moment zwaait Hubert het dirigeerstokje en het bevalt goed. Het was Theo, die Hubert vroeg hem tijdens zijn ziekte drie maanden te vervangen. Hubert is gebleven. Het gedachtegoed van Theo is er nog steeds, maar de leden kunnen het met Hubert goed vinden en het orkest 'draait' weer als vanouds.

ODE viert haar tienjarig bestaan met een concert waaraan naast de Tamino's o.l.v. René Vermaes ook een tweetal solisten meedoet. Dit zijn Lianne Lenssen (zang) en de hoboïst Sander Rooijakkers. Iedereen is op zondag 14 april om 15.00 uur welkom in zaal Het Anker. Zij kunnen dan genieten van een afwisselend repertoire van ODE onder de bezielende leiding van Hubert Geurts. In het orkest zal echter nog vaak gedacht worden aan Theo en ongetwijfeld waart zijn geest nog door de hoofden van ODE.