Afbeelding

Lezing Heemkundekring Lieshout: 'Zij sprongen boven Lieshout'

Algemeen

Lieshout - In de aanloop naar de viering van 75 jaar bevrijding organiseert Heemkundekring 't Hof van Liessent uit Lieshout een lezing op woensdag 13 maart 2019. De lezing heeft als titel 'Zij sprongen boven Lieshout' en wordt gehouden door Jos Bekx uit Lieshout. Zoals gewoonlijk is de lezing in Zaal De Koekoek aan de Dorpsstraat in Lieshout en begint om 20.00 uur.

In de vroege morgen van 25 mei 1944, nu bijna 75 jaar geleden, werden verschillende mensen in Lieshout geheel onverwachts geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog. Deze lieshoutenaren, veelal boeren die gingen melken, kwamen oog in oog te staan met jonge mannen in een blauwgrijs uniform die ook nog eens geen Nederlands spraken. Het waren bemanningsleden van een bommenwerper die zij al brandend hadden moeten verlaten. Degenen die in contact kwamen met deze jonge mannen stonden voor een levensgevaarlijke keus: wat te doen? Hulp aan geallieerde piloten werd zwaar gestraft zoals opsluiting in een concentratiekamp of nog erger: executie. De zeven bemanningsleden waren met hun toestel op terugtocht van een bombardement op het rangeerterrein van Aken.

Wie waren deze mannen, waar kwamen zij vandaan en welk toestel hadden ze moeten verlaten en waarom? Indrukwekkend zijn hun verhalen hoe het met ieder van hen is afgelopen nadat zij op Lieshoutse bodem terecht kwamen. Van het begin tot het einde van deze vlucht is nu zoveel bekend dat deze vrijwel in zijn geheel gereconstrueerd kon worden. Mede door deze bombardementsvlucht, 12 dagen voor de gewaagde geallieerde invasie in Normandië, werd de aanvoer van wapentuig door de Duitsers naar dat gebied toe gestagneerd. Indirect kunnen wij deze jonge mannen gerust tot onze medebevrijders rekenen.

U bent allen van harte welkom. Ook als u geen lid bent van de heemkundekring. De lezing begint om 20.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.