Afbeelding
Foto: Mark Barten

Collectanten gevraagd voor Collecteweek Laarbeek

Algemeen Algemeen

Laarbeek - De Collecteweek Laarbeek is per direct op zoek naar collectanten. DeMooiLaarbeekKrant spreekt met twee enthousiastelingen. Jacques Kals uit Lieshout is als super-collectant betrokken bij de collecteweek. Esther Göring, eveneens uit Lieshout, verzorgt de PR en is tevens coördinator voor de Hersenstichting.

Wat is de Collecteweek Laarbeek ook al weer?
"In de week van 1 t/m 6 april zijn in heel Laarbeek een groot aantal collectanten op pad", vertelt Esther. "Ze collecteren voor meerdere goede doelen tegelijkertijd. Dat voorkomt dat er b.v. in Lieshout, dertien keer, op verschillende tijden, aangebeld moet worden. Inwoners van Laarbeek ontvangen een envelop met daarin informatie over die goede doelen. Inwoners kunnen een bedrag contant doneren of een bankmachtiging uitschrijven. Op het begeleidende formulier kunnen zij aangeven welke goede doelen zij met hum donatie willen steunen. Een collectant haalt de enveloppen weer op. De Collecteweek Laarbeek voorkomt irritatie bij inwoners. Van de mogelijkheid om te doneren via een eenmalige bankmachtiging, wordt veel gebruik gemaakt"

Tekort aan collectanten
"In alle kernen is echter een tekort aan collectanten", zo gaat Esther verder. "Soms, is het tekort zelfs nijpend!" Jacques vult aan: "Het zijn nu vooral ouderen die collecteren. Het natuurlijke verloop is daar groter."

"Wij zijn naarstig op zoek naar collectanten", vertelt Esther. "Maakt niet uit, oud of jong! Het zou wel leuk zijn als zich ook jongeren zouden melden."

Waarom zou ik me aanmelden?
Tijd voor Jacques Kals om los te branden. "Het is verbazend leuk vrijwilligerswerk", zegt hij. "Je krijgt een aantal adressen bij jou in de buurt toegewezen. Daar stop je de enveloppen in de bus. In de collecteweek haal je die enveloppen weer op. Je levert alles in op het verzamelpunt. Ik geniet van alle leuke gesprekjes aan de voordeur. Hé Jacques alweer hier? Een jaar is toch niks hè! Geen moeilijk gedoe met mensen die zich overvallen voelen. De meeste mensen hebben de envelop al klaar liggen."

"Sommige mensen zijn huiverig om zich met vrijwilligerswerk vast te leggen. Dit is nou echt vrijwilligerswerk dat te overzien is", lacht Jacques. Een paar uurtjes op pad en je kunt er weer een jaar tegen!"

"En dan de voldoening die dit vrijwilligerswerk geeft", zo gaat Jacques verder. "Je kunt op je kont blijven zitten en wachten tot de overheid iets doet. Je kunt ook overeind komen en als vrijwilliger jouw steentje bijdragen. De doelen waarvoor je je als collectant inzet, zijn allemaal het nastreven waard. Om er een paar te noemen: Hartstichting, Reumafonds, Alzheimer Nederland, Zonnebloem... Als ik over een tijdje in DeMooiLaarbeekKrant lees wat de opbrengst van dit jaar is, dan denk ik weer bij mezelf: Tsjonge jonge Jacques, je was weer goed bezig!"

Hoe kan ik me aanmelden?
Aanmelden kan per e-mail collecteweeklaarbeek@gmail.com (met vermelding van jouw adres). Per telefoon: Aarle-Rixtel 0492-383491, Beek en Donk 06-45156932, Lieshout 06-34553639, Mariahout 0499-421606.