Afbeelding

Pierre Steegs 'Raoper van het Jaor'

Algemeen Carnaval

Raopersgat - De Gardisten van Raopersgat, de ex-prinsen, organiseerden dinsdag 5 maart hun jaarlijkse Gardistendag. De dag begon met koffie bij Café de Koekoek waar ook Prins Erik den 2e, zijn adjudant Peter en hun vrouwen waren uitgenodigd.

Na de koffie was er de inauguratie van ex-Prins Arjan en hij werd op een ludieke manier aangenomen bij dit illustere gezelschap door de aanwezige Gardisten en gevolg. Hierna volgde de sollicitatie van Prins Erik den 2e om volgend jaar te kunnen toetreden tot de Gardisten.

Na de maaltijd ging men, onder de klanken van de Hofkapel, naar het Raoperke op den Heuvel, want deze moest gewassen worden. Dit was voor Arjan geen probleem en nadat hij dit had geklaard ging de hele meute naar het Raopershuis. Hier begon om 14.00 uur de Gardistenmiddag. De dansmariekes brachten als eerste hun gardedans en hierna kwamen de winnaars van de jeugd bonte middag. Toen de kleinste dansmariekes, de mini-raoperskes, hun dansje hadden gedaan was het de beurt aan 'Tjonge-jonge' die de zaal op zijn kop zetten.

Onder de pauze speelde de kapel haar deuntje en na de pauze was er het hoogtepunt van de middag: De bekendmaking van de 'Raoper van het Jaor'.

Voorzitter van de Gardistenbond, Rob van den Broek, noemde enkele redenen op waarom deze persoon het verdient heeft om Raoper van het Jaor te worden, hij is zoal: penningmeester van de supportersclub de Lieshoutse wielrenners, bestuurslid van de wielerjeugd 5-daagse, heeft in het bestuur gezeten van FNV afdeling Lieshout, is leider geweest bij Jong Nederland afdeling Lieshout, heeft 23 jaar leiding gegeven aan schoolkampen van groep 8, hij is 5 jaar lid geweest van het oranje-comité, hij is gewezen bestuurslid van de buurtvereniging Servaasstraat en hij helpt waar nodig is met de kindervakantieweek. Verder doet Pierre veel vrijwilligerswerk.

Een mooie manier om hem te bedanken voor alles wat hij heeft gedaan, zo vonden de Gardisten, is hem de titel Raoper van het Jaor 2019 te schenken. Toen de voorzitter de naam van Pierre Steegs noemde was er een warm applaus voor hem. Terwijl hij de felicitaties van de aanwezigen in ontvangst nam, dansten de dansmariekes de showdans en na hun optreden kwam er een verrassingsoptreden van de winnaars van het Laarbeeks liedjesfestival, De Polypo's en zij zongen hun winnend liedje. Daarna was het de beurt aan 'Di is ut' om zich te laten horen en dat ging hun goed af.

Na vele jaren verzorgden de Gardisten deze middag ook weer een optreden. Enkele overleden artiesten kwamen voor even weer terug op aarde en kwamen een optreden geven voor de aanwezigen in het Dorpshuis. Na hun optreden waren de 'Bruurs' een waardige afsluiter van deze geweldige Gardistendag.

Weet u iemand die het verdient om 'Raoper van het Jaor' te worden? Geef dit dan aan de gardistenbond door, natuurlijk met de nodige informatie over deze persoon waarom die het zou moeten worden. Deze opgave graag mailen naar degardistenbondraopersgat@gmail.com.