Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 9e33ed
Foto: Joost Duppen
Muziek

Hersengym bij het OverDagEnsemble

Beek en Donk - Bij het OverDagEnsemble Laarbeek, dat op zondag 14 april zijn 10-jarig jubileum viert, worden de adviezen van Professor neuro-psycholoog Erik Scherder, bekend van de TV, wekelijks in de praktijk gebracht. Uit zijn onderzoeken blijkt dat muziek maken en luisteren de hersenen scherp houdt. Je moet tijdens muziek maken letten op het notenbeeld, je blaastechniek en luisteren naar de mede-muzikanten waardoor je hersenen extra getraind worden.

Muziekgezelschap ODE ondervindt dit aan den lijve. Mooi muziek maken gaat niet vanzelf en vraagt om inzet van iedereen. Daarom beginnen ze iedere repetitie met toonladders en ritme-oefeningen. Samen musiceren geeft zoveel plezier dat de leden niet alleen uit Laarbeek komen. Zo komt Chris Selten uit Boekel, met nog drie dorpsgenoten iedere woensdagochtend naar het Anker omdat er een gevarieerd repertoire op de lessenaar komt. Zowel swingende als klassieke stukken, een enkele mars en Zuid-Amerikaanse ritmes ontbreken niet. Chris vertelt dat muziek maken hen zo hongerig maakt, dat ze altijd, halverwege de route naar huis, in Gemert samen een frietje gaan eten bij de Sleutelbosch.

Het valt ook op dat iedereen altijd zo op tijd is voor de aanvang van de repetitie. Zo ook Ria en Ben. Ze komen als echtpaar uit Veghel en moeten vanwege de reistijd extra vroeg op. Ze verheugen zich zo op de woensdagochtend dat ze op tijd wakker zijn en zelfs geen wekker hoeven te zetten. Als je muzikanten van ODE vraagt waarom ze voor deze muziekclub kiezen, hoor je vaak de ambitie om nog te leren. Soms lijkt het of je een muziekles hebt gekregen tijdens de repetitie, met tips om nog mooier te kunnen spelen. Repeteren overdag is ook voor de meesten een pluspunt. De sfeer is prima en lief en leed wordt gedeeld. Voor elke repetitie neemt de voorzitter even het woord om bijzonderheden te melden. Er is aandacht voor ieders verjaardag en bijna wekelijks ligt er een traktatie van een jarige bij de koffie. Misschien dat daarom geen leden tussendoor afhaken.

Het jubileumconcert met gastoptredens van de Tamino's, hoboïst Sander Rooijakkers en zangeres Lianne Lenssen is zeker een bezoek waard en nog gratis ook. Mis het niet, want ook muziek luisteren is goed voor je hersenen. Het jubileum wordt gevierd op zondag 14 april om 15.00 uur in het Anker, Pater Vogelsstraat te Beek en Donk.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>