Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: fc1f07
Foto: Mark Barten
Algemeen

"Ik ga stemmen omdat ik vind dat dit moet"

Laarbeek - Alle stemgerechtigde Nederlanders mogen woensdag 20 maart weer een gang naar de stembus maken. Er wordt dan gestemd voor de Provinciale Staten èn de Waterschappen. In 2015 was de opkomst voor de verkiezingen van de Provinciale Staten in heel Nederland slechts 48 procent. In Laarbeek was het zelfs lager. Hier bracht maar 46 procent van de stemgerechtigden zijn stem uit in 2015. Bij de waterschapsverkiezingen stemde vier jaar geleden maar 41 procent op iemand die op de lijst stond bij de verkiezingen van waterschap Aa en Maas.

TipLaarbeek vroeg of men al weet op welke partij mensen gaan stemmen voor de Provinciale Staten. 40 procent van de ondervraagden zegt zijn keuze al gemaakt te hebben. Opvallend daarbij is dat 9 procent op een andere partij gaat stemmen dan vier jaar geleden. Veel mensen halen informatie over op welke partij zij gaan stemmen uit de kranten (57 procent). Ook raadpleegt zo'n 45 procent het internet om tot een weloverwogen keuze te komen.

Bij de ondervraagden staan een aantal thema's hoog op de ladder als het gaat om zaken waar zij zich druk om maken en waarvan ze vinden dat politieke partijen zich daar sterk voor moeten maken: Leefbaarheid, veiligheid, zorg en bereikbaarheid. Zorg en openbare veiligheid zijn ook de belangrijkste thema's waarin geïnvesteerd moet worden vinden de respondenten. Als het gaat om bezuinigingen, dan is dat een moeilijker onderwerp. Het grootste deel van de ondervraagden heeft daar geen antwoord op.

De kans is groot dat de Beek en Donkse Tanja van de Ven (nummer 3 voor het CDA) na 20 maart de overstap maakt van de Laarbeekse gemeenteraad naar het provinciehuis in Den Bosch. Op de vraag of mensen juist kijken naar een partij of eerder naar een persoon geeft 57 procent aan met name toch eerst naar de partij te kijken en dan pas een keuze te maken voor een persoon bij die partij.

Om het aantal mensen dat hun stem gaat uitbrengen te verhogen, vindt 80 procent van de ondervraagden dat de provincie duidelijker moet maken wat het precies doet. Iemand opteert om de verkiezingen online te houden: "Voor allerlei overheidszaken die ook zeer privé zijn, word je steeds meer gedwongen om die online af te handelen. Online stemmen moet zo'n probleem niet zijn".

Voor de waterschapsverkiezingen, die gelijktijdig worden gehouden, zegt 74 procent van het TipLaarbeek-panel te gaan stemmen. "Ik ga stemmen omdat ik vind dat ik moet stemmen, het wordt wel een blanco stem", reageert iemand. 46 procent van de ondervraagden vindt ook dat deze verkiezingen belangrijk zijn om te houden. "Historisch gezien zijn de waterschappen de (democratische) fundering van ons land; boeren voeten droog, scheepvaart voldoende water onder de kiel en de burger kan drinken."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>