Logo mooilaarbeek.nl
Koningin Máxima (l), daarnaast Aarle-Rixtelnaar Johan van Bakel   | Fotonummer: 2ff5ff
Koningin Máxima (l), daarnaast Aarle-Rixtelnaar Johan van Bakel (Foto: )
Algemeen

Kopje koffie voor Aarle-Rixtelnaar met koningin Máxima

Aarle-Rixtel - Koningin Máxima komt eind deze maand naar Lieshout om daar aanwezig te zijn bij de start van het jubileumjaar van Bavaria (zie artikel hieronder). De Lieshoutse bierbrouwer viert het 300-jarige bestaan. Veel tijd om een gesprek aan te knopen met de vrouw van Koning Willem-Alexander zal er niet zijn voor menigeen. Wat dat betreft haf edelsmid Johan van Bakel uit Aarle-Rixtel een bijzondere ontmoeting afgelopen week. Dinsdag 5 maart mocht Van Bakel een kopje koffie drinken met de koningin en volgde er een gesprek van zo'n 20 minuten.

De aanleiding was het tienjarig bestaan van Qredits, een bedrijf voor microkredieten. Máxima maakt zich al jaren sterk voor microkredieten, kleine leningen aan ondernemers. Van Bakel was een van de eerste die zo'n negen jaar geleden aanklopte bij Qredits, voor een lening van 15.000 euro. "Het zijn vooral bedrijven die niet interessant zijn voor banken, die aankloppen bij Qredits", legt Van Bakel uit. "Net genoeg om ondernemers te laten starten om hun droom waar te kunnen laten maken."

Uit het klantenbestand van Qredits werden vijf willekeurige ondernemers gepikt, die aanwezig mochten zijn bij het jubileumcongres. Zij gingen dus ook in gesprek met koningin Máxima en staatssecretaris Mona Keijzer. "Toen ik gebeld werd dacht ik eerst 'Oké…'Ze vroegen of ik tijd had en ik zei dat ik niets te doen had op die dag. Bleek het carnavalsdinsdag te zijn", aldus de fervent carnavalsvierder.

Dinsdagochtend vroeg trok hij met zijn vriendin naar Amersfoort. Na enkele lezingen was het moment daar dat Van Bakel met zijn collega-ondernemers in gesprek ging met de koningin. "Ik had gezonde spanning. Je mag jezelf voorstellen, er komt een kopje koffie bij en daarna is het net alsof je met de buurvrouw praat." Voor de ontmoeting kreeg de edelsmid enkele protocollen toegestuurd waaraan hij zich diende te houden. "Als de koningin gaat staan, ga jij ook staan. Je geeft haar geen hand, maar wacht tot zij haar hand naar jou uitsteekt en je vraagt haar niets, maar geeft antwoord als zij je een vraag stelt." Van Bakel voelde zich op zijn gemak in het gesprek en had bewondering voor de manier waarop Máxima zich had voorbereid. "Ze had echt de moeite genomen om van iedereen wat te weten. Wat voor bedrijf ze hadden en waar ze nu staan. Ze wist echt waar ze het over had", geeft Van Bakel aan. "Het ging haar er niet alleen om hoe ik als edelsmid in het leven sta, maar ook persoonlijk. Ze wist dat ik een moeilijke periode heb gehad (Van Bakel kampte met hartfalen en een dubbele longembolie, red.). Ze vond het mooi om te zien dat je doet wat je het liefste doet. Dat heeft volgens haar de meeste waarde."

Na het gesprek met de koningin volgde de twintig minuten met staatssecretaris Keijzer. Daarna snel in de auto waarna Van Bakel de laatste dag carnaval in Ganzegat kon meemaken. "Het was heel bijzonder om mee te maken, een leuke ervaring."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>