Logo mooilaarbeek.nl
Benny de Louw   | Fotonummer: 21c086
Benny de Louw (Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D))
Algemeen

Benny de Louw (61) met donorlongen naar top Alpe d'Huez

Beek en Donk – Benny de Louw (61) fietst op 6 juni voor de derde – en laatste – keer naar de top van de Alpe d'Huez. Met twee getransplanteerde longen gaat hij de 21 bochten te lijf om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de Alpe d'HuZes. Hij doet dit samen met het team 'Gimmert goes Alpe d´HuZes'.

'Houdbaarheidsdatum voorbij´
In de tuin van Benny en Ria de Louw hangt een poster met daarop twee lachende meiden: Sam van vijf en Nala van acht jaar. "Dat is mijn trots en het kostbaarste wat ik heb", zegt Benny over hun kleindochters. Bij een kop koffie doet hij zijn verhaal. Zijn verhaal waar DeMooiLaarbeekKrant ook eind 2013 verslag van deed. "Mijn longfunctie is nu beperkter geworden", legt Benny uit. "Dus dit wordt echt de laatste keer dat ik meedoe. Vijftien jaar geleden, in 2003, heb ik een longtransplantatie gehad. Eigenlijk is mijn houdbaarheidsdatum al lang voorbij, omdat ik langer blijf leven dan verwacht. Het wordt moeizamer nu, omdat vijftien jaar medicijngebruik een aanslag doet op mijn nieren en lever. Tijdens mijn werk als gereedschapsslijper heb ik slijpolie ingeademd. Het was een nieuw soort olie waarvan gezegd werd dat het geen gezondheidsschade kon veroorzaken. Je zou het bij wijze van spreken kunnen drinken. Maar bij de jaarlijkse keuring bij de vrijwillige brandweer bleek opeens dat mijn conditie enorm verslechterd was. Mijn longen zijn aangetast en later is bewezen – dat heeft heel wat jaren gekost, maar ik bleef vechten voor mijn recht – dat de oorzaak die slijpolie was."

Boek 'Overlevingslucht'
Dit betekende natuurlijk een enorme domper op het leven van Benny, maar hij liet de moed niet zakken. Hun zoon John heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. Op 15-jarige leeftijd overleed hij aan kanker. "Je zoon overleven, dat accepteer je nooit. Dat hoort niet zo. Maar John vertelde me dat ik moest knokken. Hij bleef positief en die houding heeft me erdoorheen gehaald." Zijn ervaringen beschreef Benny in een boek dat hij in eigen beheer uitgaf met als titel: 'Overlevingslucht'. "Zonder lucht kan je niet leven. Het boek beschrijft mijn levensstijl en hoe ik tegen het leven aankijk. Hoe rijk ben je als je al je ledematen gewoon kunt gebruiken? Besef dat en geniet. Je kunt het immers ook kwijt raken. Zeur niet over onbenullige zaken. Ik probeer mijn levensstijl uit te leggen. Niet dat jij het ook zo moet doen, maar misschien open ik wel je ogen."

Bucketlist 2.0
'De man met de twee longen', zoals Benny genoemd werd tijdens de Kennedymars van 2004, won het jaar erop goud met roeien tijdens de 'World Transplant Games' in Canada. Dat stond op zijn 'bucketlist'. "Want als je iets wilt, dan kun je dat bereiken door te knokken. En je moet wat geluk hebben. Soms moet je geluk afdwingen. Ik heb nu een bucketlist 2.0 opgesteld. Daarop staat een reis naar de oostkant van Amerika en een fietstocht van Beek en Donk naar Santiago de Compostella in 2020. Ik wil een klein engeltje, een beeldje dat ik van Anita kreeg, terugbrengen. Zij hielp me met het schrijven van mijn boek en had de droom om die tocht te gaan lopen. Doordat ze borstkanker kreeg, lukte dat niet meer. Ze heeft alleen het laatste stuk naar Santiago de Compostela kunnen lopen, samen met een vriendin. Anita is inmiddels overleden, maar het engeltje dat tijdens de beklimmingen aan mijn fiets hing, wil ik daarheen brengen."

Bocht nummer 13
Wat een indrukwekkend en emotioneel verhaal heeft Benny te vertellen. Maar ook: wat een levenslust, kracht en positiviteit. Het credo 'opgeven is geen optie' lijkt op zijn lijf geschreven. Hij vertelt: "Na de start om 5 uur 's ochtends fiets ik naar bocht 13. Dát is mijn bocht. Ik weet niet waarom ik voor dit getal gekozen heb, maar het is gewoon: bocht 13. Daar hebben vrijwilligers dan 'mijn' kaarsjes al heen gebracht. Dat is emotioneel. En daarna is het mijn taak om ervoor te zorgen dat ik om zes uur boven ben. Nou, dat ga ik in ieder geval één keer doen."

Steun Benny en het KWF
Wilt u Benny helpen in zijn tocht naar boven? Dat kan natuurlijk. Graag zelfs. Je bijdrage komt voor 100% terecht bij het KWF. Je kunt hem steunen door op de site www.opgevenisgeenoptie.nl de naam 'Benny' in te vullen bij 'zoeken'. Je kunt ook een naam op het shirt van Benny laten drukken (opgave hiervoor kan tot begin april). De kosten daarvan zijn 10 euro. Een kaars met een naam/opschrift laten branden, bij bocht 13, kan ook. Dat kost 5 euro. Geef Benny die mooie zet mee naar boven. Mail dan: riabenny@live.nl.

Het boek 'Overlevingslucht' van Benny is inmiddels uitverkocht. Het is opgedragen aan John en de opbrengst ervan is volledig naar Stichting 'Doe een Wens' en 'KiKa' gegaan. Mocht je interesse hebben voor het boek, dan kun je Benny ook mailen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>