Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 9f437b
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)
Algemeen

Landelijke belangstelling voor ouderenlandgoed Grootenhout

Mariahout – Begin februari schoven de enthousiaste Noudje van Bussel en Doris van Vuuren samen met personeel aan bij de tafel van Twan Huys tijdens RTL Late Night. Het ontwapenende optreden zorgde dat presentator met gezin Mariahout bezocht. Plannen over een speciale uitzending over de zorgboerderij gingen niet door, omdat Late Night door matige kijkcijfers stopte. Toch had Twan Huys tijdens de laatste uitzending een verrassing. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt op werkbezoek om te kijken hoe gewerkt wordt met mensen met dementie.

Met de bus naar Twan
Maandagochtend op Grootenhout. Een groep mantelzorgers drinkt samen aan een grote tafel een kopje koffie. "Elke mantelzorger is welkom om ervaringen uit te wisselen", vertelt Doris, die terloops de verbouwingen toont. Noudje en Doris zijn onder de indruk van alle aandacht die ze krijgen. "De telefoon stond geen moment stil", vertelt Doris. "Ik heb veel geluisterd." Begin februari vertrokken de dames met personeel naar de studio van RTL. "Op de heenreis waren we stil en een beetje zenuwachtig", vertelt Doris. "Een personeelslid had een liedje gemaakt op de melodie van 'Het kleine café' van Vader Abraham. Na de uitzending hebben we met z'n allen staan zingen. Supergezellig." Doris toont opnames op haar telefoon. "Tijdens de uitzending voelden we ons gesteund door onze mensen achter ons." Op de terugweg barstte in de bus een feestje los. "De volgende dag belde Twan Doris om te bedanken. En dat hij wilde komen kijken", vertelt Noudje. "Twan heeft ons in zijn uitzending een kwartier gegeven om te praten over onze filosofie. Het spreekt heel Nederland aan. Toch willen wij onze streekfunctie behouden. Leuke bijkomstigheid is dat we nu contact hebben met een soortgelijk huis in Putten."

Mensen staan centraal
"Mensen die hier het eerst komen beginnen in de dagopvang. We houden mensen actief, zodat ze 'moe' thuis komen en 's nachts slapen", legt Noudje uit. "Uiteindelijk is het vanuit de dagopvang makkelijker instromen naar volledige opvang. We hebben ontzettend geluk gehad dat we de juiste mensen met ervaring tegenkwamen. We hebben een topteam. Daarom staat een aantal van hen erbij op de foto. Met name noem ik verpleegkundige Hanita Wiendels met speciale aandacht voor gedragsproblematiek en Francien van de Ven met haar brede kijk op dementie. Onze werknemers vullen elkaar goed aan." Volgens Noudje en Doris zijn veel eisen binnen de zorg door eigen instanties opgelegd. "Wij scoren drie sterren op de innovatiekring dementie", vertellen ze. "Door mensen mobiel te houden zijn er minder valincidenten. Er zijn geen vrijheidsbeperkingen en we proberen zo min mogelijk medicatie te gebruiken." De minister met zijn 'rare' schoenen is op 5 november van harte welkom. "Wij willen met korte lijntjes naar de mantelzorgers zorgen voor een thuisgevoel en niet voor een tehuisgevoel."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>