Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: e2efbb
Foto: Jaap Wijdenes
Natuur

Eerste kievitsei van Laarbeek gevonden

Laarbeek - Het is een jaarlijkse competitie: wie vindt het eerste kievitsei van Laarbeek? Weidevogelbeschermers laten dit eitje uiteraard liggen, want als beschermer raap je natuurlijk niet. Het is trouwens ook verboden! De ruim 30 vrijwilligers van het Laarbeeks Landschap zijn het veld ingegaan en op dinsdag 19 maart om 13.15 uur vond Jaap Wijdenes een nestje met al 4 eieren.

De eerste van Laarbeek. De kievit kan nu gaan broeden, want het legsel is compleet. Op de foto is het nestje te zien dat op een weiland ligt. Vorig jaar vonden ze 171 legsels van weidevogels waarvan het overgrote deel van de kievit is. Daarnaast zijn een aantal scholekster-, grutto- en wulpennesten gevonden. Door het hoge uitkomstpercentage van 80% zijn dus 136 legsels uitgekomen.

Een heel belangrijke verliesoorzaak is dat de vos vele legsels heeft opgegeten en daar is weinig aan te doen. Er is dit jaar een proef gedaan in het gebied rond Mariahout met het afrasteren van een flink aantal hectaren met schrikdraad om de vos buiten te houden. Dit is een groot succes geworden. De vos, die vorig jaar flink wat legsels heeft opgegeten, is nu niet binnen de afrastering gekomen. Alle legsels binnen het raster zijn uitgekomen.

Omdat er nogal eens gewerkt moet worden op de percelen hebben ze een goede samenwerking nodig met de boeren en het mag gezegd worden dat deze prima is.

Laarbeek is opgedeeld in 5 gebieden en elk gebied heeft zijn eigen groep die daar loopt. Dat doen ze zo'n een keer per week een halve dag. Het Laarbeeks Landschap zit redelijk in de vrijwilligers, maar de gemiddelde leeftijd wordt toch wel wat hoog en aanvulling is zeer gewenst. Indien er iemand is die denkt dat dit mooie en nuttige werk iets voor haar of hem is, kan zij/hij contact opnemen met Peter Hoevenaars, tel. 0492-462431 of 06-58990185.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>