Sander van de Waarsenburg (l) en Robbert Mol
Sander van de Waarsenburg (l) en Robbert Mol

Ieder kind moet de kans krijgen om te sporten

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Kinderen die niet actief deelnemen aan een sporttraining en aan de zijlijn blijven staan. Of kinderen die juist de training verstoren door hun gedrag, waar juist anderen weer erg last van hebben. Sander van de Waarsenburg en Robbert Mol uit Aarle-Rixtel bieden hulp.

De twee zijn zelf actief lid van voetbalvereniging ASV'33 in Aarle-Rixtel. "We willen bewustwording creëren van verschillende soorten gedrag bij kinderen tijdens wedstrijden en trainingen. Trainers en coaches moeten daar iets mee. We willen laten zien dat er mensen zijn die ze kunnen helpen", vertellen Van de Waarsenburg en Mol.

Via welzijnsorganisatie ViERBINDEN uit Laarbeek worden ze door de gemeente nu deels financieel ondersteund om verenigingen te helpen op dit gebied. Van de Waarsenburg en Mol zijn docent op het Zuiderbos College in Helmond, een speciaal onderwijsschool voor kind- en jeugdpsychiatrie. "Het doel is om samen met trainers en coaches ervaringen uit de praktijk te bespreken. Hoe gaan ze daar mee om?"

Van de Waarsenburg: "We willen mensen anders laten kijken naar gedrag. Je hebt gewenst, ongewenst en bijzonder gedrag. We spreken van vier inzichten bij trainers. Structureren, stimuleren, individuele benadering en regie overdragen."

Middels inspiratiesessies bij sportclubs hopen ze de bewustwording over bijzonder gedrag bij kinderen te creëren. "Jong en oud inspireert elkaar op zo'n avond. Wij faciliteren en zien dat er kennis wordt overgedragen. Momenten die je op zo'n avond creëert zie je bijna nooit, daar is normaal ook geen tijd voor. Op zo'n avond zet je mensen aan het denken."

Mol legt uit: "Met zijn allen ben je normen en waarden aan het creëren binnen een club. Als kinderen bijzonder gedrag vertonen, moet je als trainer in actie komen. Maar het is nog altijd lastig om als trainer te zeggen 'het lukt me niet'. Wij willen juist die drempel verlagen. Schakel ons in. Op dat vlak is namelijk nog veel winst te behalen. Een frisse blik van mensen die juist met jongeren werken, kan echt helpen."

Mol en Van de Waarsenburg willen niet belerend zijn, maar willen trainers, coaches en clubs juist handvaten geven om beter om te kunnen gaan met kinderen met bijzonder gedrag. Want ieder kind moet volgens hen de kans krijgen om te sporten. "De gemeente is blij dat wij op dit vlak aan het pionieren zijn en met de inspiratiesessies bij clubs komen." Daarnaast gaan de heren ook, indien gewenst met individuele trainers aan de slag en kunnen ze een keer een training komen bekijken.

Voor meer info en vragen: info@sportmetgedrag.nl.