Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: b0548a
Foto: Kuppens Fotografie
FOTO'S

Verrassingsbezoek in Lieshout; Koning op de koffie

Laarbeek - Zijne Majesteit de Koning heeft woensdag 20 maart een werkbezoek gebracht aan zorgcoöperatie Tot uw Dienst in Lieshout en daarna aan dorpscoöperatie Lierop Leeft in Lierop. Het doel van Tot uw Dienst is het bieden van kleinschalige huishoudelijke ondersteuning, individuele begeleiding en verzorging/verpleging. Beide coöperaties zijn aangesloten bij het landelijke netwerk van zorgcoöperaties Nederland Zorgt Voor Elkaar.

In Nederland zijn naar schatting ruim 800 zorginitiatieven, die onderling verschillen in aanpak, werkwijze en aanbod van diensten. Zorgcoöperaties en vergelijkbare initiatieven bieden bijvoorbeeld boodschappenservice en maaltijdverstrekking, maar ook klussendiensten, hulp met administratie, thuiszorg en hulpmiddelenuitleen. Ook zijn ze soms het Wmo-loket - Wet maatschappelijke ondersteuning - van de gemeente. Sommige zorgcoöperaties draaien volledig op vrijwilligers, andere hebben een professionele dorpsondersteuner of coördinator in dienst, of leveren professionele thuiszorg en soms zelfs intramurale zorg.

De zorgcoöperatie Tot uw Dienst levert zelf thuiszorg via het contract dat de Koepel Zorgcoöperaties Zuid-Nederland heeft met zorgverzekeraars CZ en VGZ. Ook voert Tot uw Dienst Wmo-taken van de gemeente uit. Tijdens zijn bezoek sprak de Koning in De Klumper met betrokkenen over de ontwikkeling van de zorgcoöperatie van een vrijwilligersorganisatie naar een sociale onderneming. Ook werden de aangeboden diensten, als familiezorg en ondersteuning van mantelzorgers, besproken. Aansluitend ontmoette de Koning in het tegenovergelegen Franciscushof cliënten en mantelzorgers.

Tenslotte vond een gesprek plaats over zorgcoöperaties in het algemeen. Het thema van dit gesprek was hoe gezamenlijk de ontwikkeling naar een sociale onderneming versneld kan worden. Naast vertegenwoordigers van diverse zorginitiatieven waren hierbij ook een zorgverzekeraar en bestuursleden van Nederland Zorgt Voor Elkaar aanwezig.

Nederland kent steeds meer collectieve burgerinitiatieven en coöperaties. Ze worden voor en door bewoners opgezet, leveren een bijdrage aan het behoud van leefbaarheid van de eigen (leef)omgeving en bestrijken verschillende onderwerpen zoals energie, groen, duurzaamheid, zorg, welzijn, leefbaarheid en cultuur. De initiatieven starten veelal vanuit sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en eigen behoefte aan verbetering met oog voor de lange termijn.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>