Pieter Prick
Pieter Prick Foto: Marco Borggreve

Bijzonder interessante lezing over de relatie tussen muziek en het brein

Algemeen Muziek

Laarbeek - Laarbeek staat op 6 en 7 april in het teken van muziek. Omdat dit jaar het jeugdorkest van O&U 50 jaar bestaat is gekozen voor diverse activiteiten die voor iedereen gratis toegankelijk zijn.

Op 6 april overdag zijn er diverse workshops, die in het teken van muziek staan. Deze workshops en presentaties zijn gericht op jongeren van 8 tot 18 jaar. Je kunt dan bijvoorbeeld leren rappen, werken als een DJ en slagwerk uitproberen. Op zondag 7 april is er een open podium, waar iedereen van jong tot oud, zijn kunsten kan vertonen. Het moet wel iets met theater, muziek of kunst te maken hebben. Je kunt je aanmelden op: 50jaarjeugdorkest@oenu.nl.

Achtergrond
Zoals de titel al doet vermoeden gaat er op 6 april 's avonds iets heel bijzonders gebeuren. Op die avond komen er namelijk twee sprekers, die het indrukwekkende verband tussen Muziek en Brein zullen aantonen. Dit zijn Anna-Eva Prick en haar vader Pieter Prick. Ze hebben een verbintenis met Beek en Donk, want jawel: 'Pieter is er ene van de slager'. Vader Harry Prick had een slagerswinkel aan de Kapelstraat en later een slagerij in de Végé in Beek en Donk aan het Piet van Thielplein. Dochter Anna Eva is psycholoog en is in de jaren 2017-2018, heel recent dus, gepromoveerd met als één van de promotoren de bekende psycholoog Erik Scherder. Op het moment werkt ze als onderzoeker bij een zorggroep in Schiedam, als ouderenpsycholoog in Hilversum en als docent aan de hogeschool Zuyd in Heerlen. Aan deze school doceert ze vaktherapie met als specialisatie muziektherapie. Zij zal vertellen waarom muziek zo goed is voor de ontwikkeling van het brein.

Vader Pieter was één van de eerste dirigenten van het jeugdorkest van O&U. Hij was toen ook fluitist bij het groot orkest van O&U. Later is hij algemeen directeur geworden van het Orkest van het Oosten en benoemde daar Jaap van Zweden tot chef-dirigent. Inmiddels is deze Jaap dirigent van de beroemde New York Philharmonic. Later heeft Pieter vele jaren als voorzitter van het Nederlands Fonds voor Amateurkunst de podiumkunsten gestimuleerd. Als presentator verzorgde hij voor de AVRO-programma's over klassieke muziek. Zijn onderwerp vanavond is: Muziek als passie en welke rol zij kan spelen in de rest van je leven.

Het belang van muziek
Misschien is wel bekend, dat er de laatste jaren veel meer bekend is geworden over de invloed van muziek op de hersenen van mensen. In een heel bekend fragment in een documentaire over dit onderwerp begint een man te zingen als hij de muziek uit zijn jeugd hoort. Op zichzelf niets bijzonders, maar deze client in een verzorgingstehuis in Amerika, had al meer dan 2 jaar geleefd als een kasplant. Als medicijn voor hun kwaal krijgen deze mensen geen pillen, maar een mp3-playlist. De muziek, die wordt aangeboden komt uit een belangrijke periode in hun leven of uit hun jeugd. Deze mensen leven weer op en vertonen weer een levenslust, die ze vaak al jaren niet meer kenden. Parkinsonpatiënten gaan weer dansen en het geheugen bij dementerenden keert gedeeltelijk terug. Maar andere zaken liggen misschien dichterbij. Kinderen gaan bij het horen van muziek spontaan bewegen en worden blij van muziek. De relatie tussen muziek en brein is hier wel heel direct. Muziek is ook belangrijk bij het herinneren van bepaalde zaken. Het horen van een melodie doet denken aan gebeurtenissen die al lang verdrongen of vergeten waren. Muziek kan helpen om dingen te verwerken en is daarom een belangrijk 'instrument' in een mensenleven. Daarom is het ook van groot belang dat kinderen al jong in aanraking worden gebracht met - verschillende vormen van - muziek.

De organisatoren hopen op een grote opkomst bij deze lezing, die gehouden wordt op zaterdag 6 pril in muziekcentrum 't Anker in Beek en Donk. De avond duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur en de toegang is gratis.

Anna Eva Prick