Logo mooilaarbeek.nl
Algemeen

Jaarmarkt Aarle-Rixtel in handen van Ruud Martens

Ruud Martens  | Fotonummer: d0ad99
Ruud Martens

Aarle-Rixtel - Het is een begrip in Laarbeek en ver daarbuiten. De Jaarmarkt in Aarle-Rixtel. Op Hemelvaartsdag komen er al jaar en dag zo'n 15.000 mensen naar Aarle-Rixtel om daar te struinen langs de vele kramen die staan opgesteld op de Dorpsstraat, Het Heuveltje en de Kouwenberg. Een gezellige dag waar voor jong en oud iets leuks te vinden is.

Maar zo'n dag komt er niet vanzelf. Er zit een hele organisatie achter, bestaande uit alleen maar vrijwilligers, die namens Stichting Dorpsfeesten deze dag in goede banen leiden. Veertig jaar lang was Frans Coppens de man achter de Jaarmarkt. Sinds dit jaar heeft Ruud Martens het stokje overgenomen van Coppens. De 41ste editie van de Jaarmarkt wordt zijn eerste als Marktmeester. Martens is geen onbekende in het vrijwilligersgilde in Aarle-Rixtel. Jarenlang zet hij zich onder meer al in voor de carnaval in Ganzegat. Sinds drie jaar helpt Martens ook mee bij Stichting Dorpsfeesten. "Toen men van de tent naar De Dreef ging. Ik werd gevraagd om mijn ervaringen die ik had bij de carnavalsvereniging bij het inrichten van de sporthal te delen."

Van daaruit ging het balletje langzaam verder rollen en verrichtte hij ook hand en spandiensten voor de Jaarmarkt. "Toen Frans aangaf te stoppen werd er eerst een vacature geopend. Maar toen daar geen reactie op kwam, ben ik gevraagd. Voor het dorp zou het natuurlijk leuk zijn als de Jaarmarkt blijft. Het is goede reclame voor Aarle-Rixtel en het is ook gewoon een gezellige dag. Vroeger ging ik er al met mijn vader en moeder kijken. Nu loop ik er met mijn eigen kinderen over", legt Martens zijn redenen uit om het Marktmeesterschap op te pakken. "Het is niet makkelijk om in de voetsporen van Frans te treden, maar gelukkig helpt hij op de achtergrond nog mee."

De voorbereidingen voor de Jaarmarkt beginnen rond Kerstmis. Op de dag zelf zal de wekker van Martens om 04.00 uur al afgaan. Want om half vijf komt de kramenzetter. "Er komt gewoon heel veel bij kijken om zo'n dag te organiseren. Van het aanschrijven van de mensen die een kraam willen hebben tot het uitdelen van briefjes bij de mensen in de Dorpsstraat met de vraag of ze die dag hun auto op een andere plek willen zetten."

Een Jaarmarkt kan niet zonder vrijwilligers, weet Martens uit eigen ervaring. Hij roept mensen die willen helpen op de dag zelf dan ook op om zich te melden: jaarmarktaarlerixtel@gmail.com.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>