Tanja van de Ven
Tanja van de Ven Foto: Joost Duppen

11.510 stemmen helpen Tanja van de Ven naar Provinciale Staten

Algemeen Politiek

Tekst: Daan Daniëls

Beek en Donk - De vraag was eigenlijk niet eens of Tanja van de Ven uit Beek en Donk een zetel in de Provinciale Staten zou krijgen, het was vooral de vraag hoeveel stemmen ze zou krijgen en hoeveel zetels haar partij, het CDA, zou bemachtigen tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Vorige week woensdag mochten alle stemgerechtigden hun stem uitbrengen.

Van de Ven stond op de derde plek bij het CDA en werd vooraf al bestempeld als de beoogd woordvoerder Landbouw voor het CDA in het provinciehuis. In totaal stemden 11.510 mensen uit heel Brabant op het huidige raadslid van Laarbeek. Alleen CDA-lijstrekker Marianne van der Sloot kreeg namens het CDA meer stemmen dan Van de Ven. In totaal behaalde het CDA 8 zetels bij de verkiezingen die gewonnen werden door de VVD (10). De morele winnaar was toch wel Forum voor Democratie. De partij van landelijk kopstuk Thierry Baudet kwam vanuit het niets op 9 zetels.

Van de Ven werd in Laarbeek gesteund door 1512 stemmen, hiermee kreeg zij de meeste stemmen van iedereen waarop gestemd kon worden. Het CDA, de partij van Van de Ven werd in Laarbeek ook de grote winnaar van de verkiezingen, met 22,2 procent van de 9519 uitgebrachte stemmen (opkomst 54,5 procent) in Laarbeek. Waarschijnlijk door het 'Tanja van de Ven-effect' haalde het CDA in Laarbeek bijna 5 procent meer stemmen dan in 2015. Toen was het CDA de tweede partij achter de SP. In Laarbeek volgden dit jaar op gepaste afstand van winnaar het CDA nieuwkomer FvD (14 procent) en de VVD (13,6 procent). Vooral de SP, PVV en D66 verloren in Laarbeek veel stemmen ten opzichte van de verkiezingen vier jaar geleden.

Vandaag (donderdag 28 maart) wordt Van de Ven om 16.00 uur in het provinciehuis geïnstalleerd als Statenlid. Eerder gaf ze in een interview in DeMooiLaarbeekKrant al aan dat ze zich de komende vier jaar in gaat zetten voor Laarbeek en de agrariërs in het algemeen in de hele provincie. "Boeren zoeken naar waardering en hebben nu het gevoel dat ze beetgenomen worden. Het is tijd dat er op basis van feiten wordt geregeerd. Het zal pittig worden, maar ik heb er veel zin in", zei Van de Ven toen.

Van de Ven kwam vorig jaar met voorkeursstemmen in de gemeenteraad in Laarbeek (haar derde periode als raadslid). Die plek geeft ze op nu ze de overstap maakt naar Den Bosch. Normaal gesproken zal Alber van der Aa, commissielid namens het CDA, de stoel van Van de Ven overnemen.