De Boompieper
De Boompieper Foto: Leo van den Heuvel

Vogelwerkgroep de Ortolaan wandelt in de Grotelse Heide

Algemeen Natuur

Laarbeek - Om 8.00 uur in de ochtend begint op zondag 7 april de eerste vogelwandeling van het seizoen. Deze wordt verzorgd door de Vogelwerkgroep de Ortolaan van het IVN Laarbeek. De wandeling duurt ongeveer twee uur. De start van deze wandeling is bij het bekende restaurant/café Grotels Hof vanaf de parkeerplaats, die langs Grotels Hof ligt, adres: Grotel 5 te Bakel.

Het is spannend, welke vogels terug zijn uit Afrika of Zuid-Europa. Zijn de boomleeuwerik, de boompieper, de fitis, de roodborsttapuit, de zwartkop en/of de gekraagde roodstaart terug? In het naaldbos kan men misschien goudhaantjes, zwarte mezen, kuifmezen en matkopmezen zien. Elders in de meer open stukken heb je kans, dat je de vijfde van Beethoven hoort, nl. het liedje van de geelgors. Ook de grote lijster, de zanglijster en de heggenmus kunnen zich laten horen. In het bos is er kans op vier soorten spechten, de grote bonte, de groene, de zwarte en zelfs de kleine bonte. Zelfs de in Nederland oprukkende, maar nog zeer zeldzame, middelste bonte is niet helemaal uitgesloten, en dan zitten er vijf soorten spechten. Van boven kijken de slechtvalken in de Mortelse toren.

Als de wandeling langs de Snelle Loop gaat, zijn er misschien ook watervogels te zien. De open gebieden en de bosgebieden wisselen elkaar af en geven het landschap een exotische tint. Door dit alles heen stroomt de Esperloop, een authentieke heidebeek met steile oevers en schoon en ijzerrijk water met kans op de ijsvogel. Ook de zeldzame dotterbloem kan in bloei zijn. Bijgaande foto is van Leo van den Heuvel en laat de boompieper zien. Deze vogel is waarschijnlijk terug uit Afrika. Hij heeft een specifieke leefomgeving nodig, waar de Grotelse Heide wel aan voldoet. Moerassen, kaalgekapte bospercelen en heideterreinen met hier en daar een boom worden volop bewoond door boompiepers. Maar dit is maar een van de soorten van de boeiende vogelwereld die je op deze ochtend tegen kunt komen. Antoon Verhoeven, Antoon Sips en/of Piet Gruijters maken u graag wegwijs in deze interessante wereld.