Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 827467
Foto: Johan Maas
FOTO'S Fotoseries

Eerste hulp is de belangrijkste hulp

Mariahout - Op maandagavond zijn er opeens veel gewonde mensen te vinden in het openluchttheater in Mariahout. Gelukkig is er ook genoeg hulp te vinden. Wat nog meer meehelpt is dat de mensen niet echt gewond zijn maar doen alsof. De EHBO-oefening is weer in volle gang.

Wat te doen bij een ongeval?
Het is acht uur s'avonds en het begint al langzaam donker te worden in het openluchttheater. Opeens zijn er overal gewonde mensen te vinden. Er is zelfs een meneer met een grote bloedwond op zijn hand. Wat zou er toch aan de hand zijn? De jaarlijkse EHBO-oefening van de EHBO-vereniging Lieshout is weer bezig. Tijdens deze avond worden meerdere situaties gesimuleerd waarin besloten moet worden wat er het beste gedaan kan worden om het slachtoffer te helpen. Alle gewonden zijn dus gewoon acteurs en actrices. Er is dus niets ernstigs aan de hand. Maar tijdens deze avond leren alle kandidaten goed te handelen in een dergelijke situatie.

Eerste hulp bieden bij een ongeval
Tegenwoordig zijn er nog maar weinig mensen die EHBO kunnen toepassen. Terwijl het juist heel erg belangrijk is. Tijdens een ongeval is het van belang dat iemand weet wat die moet doen. Dirk Jan en Xandra hebben beide ook een certificaat. "Als EHBO'er ben je vrijwilliger om te helpen. Je kunt mensen helpen in een noodsituatie. Dit is het belangrijkste dat er is", vertelt Dirk Jan. "Het is erg belangrijk om een diagnose te kunnen stellen en weten hoe je moet handelen. Je kunt hiermee mensen redden."

Geen paniek
Veel slachtoffers zijn behoorlijk in paniek als je net bij ze bent. Het is erg belangrijk om het slachtoffer iets rustiger te krijgen. Tijdens de avond zie je ook dat dit het eerste is wat iedereen probeert te doen. Binnen een minuut zijn de meeste slachtoffers al rustig. "Je moet niet bang zijn om te handelen in het openbaar. Vaak is interactie nodig om een slachtoffer rustig te krijgen. Het is belangrijk om je in te leven. Zo wordt iemand snel rustig", vertelt Dirk Jan. Hierna begint het moeilijkste, een diagnose stellen en beslissen wat je gaat doen in de situatie. "Door dit alles te doen kunnen we mensen echt helpen", vertellen Dirk Jan en Xandra. Het is dus erg belangrijk dat er mensen zijn die EHBO uit kunnen voeren. Zij kunnen levens redden. Echter heeft maar 8,7% een EHBO-certificaat. Er zijn dus nog veel meer mensen nodig om andere mensen te kunnen helpen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>