Logo mooilaarbeek.nl

Uitstapje Alzheimer Café naar Laarbeek

Beek en Donk – Het Alzheimer Café werd dinsdagavond 9 april in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk gehouden. Een mooie manier om Laarbekenaren dicht bij huis hiermee kennis te laten maken. Het thema luidde: 'Hoera vakantie…?' Gastspreker Léonne Hezemans vertelde over 'Plezant' in Lieshout, een logeerhuis voor mensen met (een vermoeden van) dementie.

Meer aandacht voor dementie
Aan het begin van de avond vertelt wethouder Monika Slaets dat gemeenten, doordat Nederland vergrijst, daar iets mee moeten. "Want wat betekent dat voor de zorg en hoe zetten we dat om in beleid? Daar moet meer aandacht voor zijn", stelt zij vast. "Het is belangrijk om elkaar vanavond te ontmoeten hier in het Alzheimer Café en ervaringen uit te wisselen." Het thema van de avond is dus vakantie. En hoe kun je als mantelzorger je familielid of vriend met een gerust hart achterlaten?

Logeerhuis Plezant
Léonne Hezemans, coördinator van Plezant, vertelt onder meer: "Plezant is een plek om vakantie te vieren, waar je het hele jaar terecht kunt. Het heeft de uitstraling van een klein familiehotel met in iedere logeerkamer: een eigen badkamer, tv en hoog-laagbed. De kamers zijn licht en fris en kijken uit op een mooie tuin. We willen de mogelijkheden van Plezant bekender maken bij mantelzorgers, zodat die weer kunnen opladen. Want mantelzorgers doen veel, heel veel, vaak naast de wijkverpleging. Het is goed om te vertellen dat proef logeren ook tot de mogelijkheden behoort. Om de zorg goed in te kunnen zetten willen we veel weten: over medicatie, rituelen, wel of niet naar de dagopvang, etc. We laten in Plezant graag zien hoe we werken en wat de mensen zelf willen staat bij ons voorop. In het publiek zit een echtpaar waarvan de man vakantie vierde bij Plezant. "En dat is heel goed bevallen", vertellen ze allebei enthousiast. "Iedere eerste zaterdagmiddag van de maand van 13.30 uur tot 15 uur kun je sowieso komen kijken bij Plezant of maak even een afspraak", vertelt Léonne. Nicolle Kanters van zorgboerderij de Liesvelden in Beek en Donk vertelt ook vol enthousiasme over de vakantie die zij dit jaar organiseren. "Een dame van 93 gaat dan voor het eerst van haar leven de zee zien. Daar wil ik bij zijn", glimt Nicolle.

Volgend Alzheimer Café in Gemert
Na de pauze wordt verder gepraat over het thema 'vakantie'. Welke organisaties bieden vakanties aan en wat zijn de ervaringen hiermee? Wat zijn de kosten? Goed geïnformeerd gaat iedereen vervolgens weer naar huis. De volgende bijeenkomst van het Alzheimer Café is gepland op dinsdag 14 mei in de Eendracht in Gemert. 'Wat als thuis wonen niet meer gaat?' is dan het thema. Een aanrader voor wie meer wil weten.

Plezant is bereikbaar via info@zorgboog.nl of bel 0900-8998636

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>