Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 03fe76
Foto: Mark Barten

Laarbeek half miljoen euro in de min met afvalverwerking

Laarbeek - De gemeente heeft een forse tegenvaller moeten incasseren van bijna een half miljoen euro als het gaat om afvalverwerking. Het totale tekort op de begroting van 2018 bedraagt 464.389 euro. De uitgaven waren bijna 200.000 euro meer dan begroot, terwijl er aan de inkomstenkant ruim 270.000 euro minder binnenkwam.

Dat de uitgaven fors duurder uitvielen komt grotendeels door het inzamelen van het huisvuil en het PMD-afval. Afvalverwerker Blink kwam onder meer met een naheffing van ruim 100.000 euro over 2017. Tevens is het inzamelen duurder geworden, onder andere door onderhoud en vernieuwing van de vuilniswagens en hogere brandstofkosten.

Dat er veel minder geld binnenkwam dan begroot heeft drie voorname oorzaken. De gemeente kreeg minder vergoedingen voor verpakkingsmateriaal dan gedacht werd. Een verschil van 160.000 euro. De inkomsten van de milieustraat lopen bijna 67.000 euro achter op de verwachte inkomsten. De toegangsprijs is verhoogt, waardoor meer inkomsten werden geschat, maar juist minder mensen maakten gebruik van de milieustraat. En inwoners scheiden hun afval eenmaal beter, waardoor minder vaak de container aan de straat gezet wordt, wat de gemeente ook weer minder geld oplevert.

Het college van burgmeester en wethouders vindt het onacceptabel dat er een tekort is van bijna 500.000 euro. Aangezien de tarieven voor 2019 al zijn vastgesteld, gaat het college actie ondernemen, dat moet leiden tot een gezonde afval-begroting per 2020. Zo zal er als het gaat om de vergoedingen voor verpakkingsmateriaal conservatiever geraamd gaan worden, omdat die bedragen nogal schommelen. Er wordt gesproken met Blink om te voorkomen dat er geen forse naheffingen meer komen.

Ook zal de gemeenteraad in 2019 een keuze worden voorgelegd over de toekomst van de milieustraat. Eén van de scenario's is dat er wordt samengewerkt met andere milieustraten in de regio om de voorzieningen en toegangsprijzen meer gelijk te trekken. Dit moet afvaltoerisme tegengaan en leiden tot hogere bezoekersaantallen.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>