Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: ed4d27
Foto: Henk Hulsen

Oranjeplein Mariahout ondergaat metamorfose

Tekst: Marie-Christine van Lieshout

Mariahout – Maanden is gewerkt aan herinrichting van het Oranjeplein. Begin mei zullen de grootste werkzaamheden klaar zijn en in september zal het plein tijdens de viering van 75 jaar bevrijding geopend worden. Wat is er de afgelopen tijd allemaal rondom het Oranjeplein gebeurd?

Van plein naar promenade
Grote bergen zand 'sierden' maandenlang het Mariahoutse Oranjeplein. De Mariastraat was afgesloten en het verkeer slingerde een tijd lang door het kleine kerkdorp. Net voor carnaval kon de weg open en trok een bonte stoet carnavalsvierders over de aangelegde drempel. Naar verwachting zullen begin mei alle grote werkzaamheden achter de rug zijn en kan dan gewerkt worden aan de puntjes op de 'i'. De Mariahoutse gemeenschap, samen met Zorg om het Dorp (ZOD), vroeg al jaren om aanpassingen aan het plein. In een centrumvisie werden reeds plannen gemaakt die afgelopen jaar grotendeels zijn uitgekomen. Inmiddels is vervuilde grond gesaneerd, zijn wegen opnieuw bestraat en is er een drempel in de Mariastraat gekomen. MTD Landschapsarchitecten heeft in opdracht van de gemeente Laarbeek, met medewerking van Joan van Wetten en Jan Peters, het plein functioneler gemaakt. De aanplant van bomen en beukenheggetjes zorgt voor een soort 'promenade' vanaf de Zuster Persoonsstraat richting het Openluchttheater, waar architecten Tenback De Groof de bestaande poort naar het theater zo aanpasten dat er een symmetrisch geheel met de ingang van het processiepark ontstond.

Groen plein voor jong en oud
Naast jonge aanplant wordt ook gras gezaaid. De pinautomaat is verplaatst, glascontainers zijn ondergronds gegaan en het gebouwtje van de Jeu de Boules is vier á vijf meter dichter bij de Mariastraat komen te liggen. Door de goede samenwerking met de Jeu de Boulesclub 't Trefpunt zijn er ook plannen voor een openbaar toilet dat 24 uur per dag toegankelijk is. De actieve club heeft aangeboden om deze unieke sanitaire stop bij te houden. Door het opschuiven van de club ontstaat er meer ruimte voor de kermis. De drempel in de Mariastraat wordt nog aangepast en kruisingen worden gelijkwaardig. Het Oranjeplein wordt 30km-zone. Buurtbewoners en verenigingen dachten op een positieve manier mee. De skateramp komt in kleinere vorm terug en er komen beweegtoestellen voor ouderen, zodat naast kinderen ook volwassenen actief van het plein gebruik kunnen maken. Op de pinautomaat zal een afbeelding uit het verleden verschijnen. Een werkgroep is hier mee bezig. En Tinus? Het beeld van de pionier komt vlakbij de voormalige Rabobank en in de buurt van het huis waar hij woonde. Met zijn rug naar de beweegtoestellen kijkt hij uit over de groene promenade en houdt hij als vanouds alles in de gaten.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>