Afbeelding
Foto: Martin Prick

'Meisje met de ezels' loopt Nijmeegse Vierdaagse en vraagt hulp

Algemeen

Lieshout - Niet een blinkende zwarte Mercedes, maar een donkerblauwe 20 jaar oude Toyota Funcruiser staat geparkeerd op een afgelegen plek bij een provisorisch hek in het buitengebied van Gemert. Taxichauffeur Lenneke Barten uit Lieshout legt haar hele ziel en zaligheid in vier ezels die op het kleine weitje gelukkig staan te grazen. Iedere afleiding is voor de dieren welkom en de jongste van de vier ezels komt naar bezoekers toe om ze te verwelkomen.

"Sven is erg geïnteresseerd in al het nieuwe", licht Lenneke toe. Veel mensen die dieren aanschaffen denken niet voldoende na. De ezels van Lenneke hebben erg veel last van luizen, slechte hoeven en lang verkeerde voeding gehad. Tegenwoordig is een regelmatige controle van alle dieren door een dierenarts noodzaak, maar daar denkt niet iedereen aan. "Terwijl ze zelf wel elk halfjaar naar de tandarts gaan", vult Lenneke aan. Ze is altijd al erg begaan geweest met dieren. Jaren geleden adopteerde ze op afstand een paard en een hond in Spanje . "Daar maak je dan een bedrag aan over en ze worden ter plaatse verzorgd". Hetzelfde gebeurt met een paar ezels op Bonaire. De ezels in dat gebied van het Nederlandse koninkrijk zijn niet meer nodig voor het zware werk en vormen nu een plaag op het eiland, omdat ze bij voedselschaarste en droogte naar de bewoonde gebieden trekken. De Nederlandse Marina Melis probeert in haar natuurreservaat de ezels goed te verzorgen. Bij een bezoek aan de paardenmarkt in Hedel wordt de aandacht van Lenneke getrokken door een verwaarloosde ezel, die alleen buiten een feesttent staat te wachten op zijn feestvierende en inmiddels ladderzatte eigenaar. Lenneke koopt het dier en probeert vervoer te regelen naar Lieshout, want op vervoer van een dier had ze niet gerekend. Gelukkig is er iemand, die de nieuwe, onverwachte aanwinst naar huis kan brengen.

Financiën
Een weitje in Gemert, dat Lenneke zolang mag gebruiken, wordt het nieuwe thuis van ezel Sjors, maar deze is niet gelukkig. Nadat Lenneke zich wat verder in de materie verdiept heeft, blijkt dat ezels echte gezelschapsdieren zijn. "Na vier dagen van steeds verslechterende gezondheidstoestand van Sjors en diverse bezoeken van de dierenarts verder, vond ik een jong ruintje". Sven, zoals de nieuwe aanwinst heet is bij de oud-eigenaren weggehaald omdat hij niets te eten krijgt. Gelukkig 'klikt' het tussen Sjors en Sven en samen krabbelen ze uit het dal. "Omdat ik inmiddels bekend stond als 'het meisje met de ezels' gingen veel gesprekken in de taxi over dit onderwerp. Een man vertelde, dat hij ook twee ezels had, waarvoor hij een tehuis zocht. Deze man zit al zijn hele leven in een rolstoel en heeft te maken met een dementerende vrouw. Zij verzorgde twee oudere ezels. De man heeft haar levenswerk getracht voort te zetten, maar dat ging steeds moeilijker. Toen heb ik de ezels overgenomen en ze, hoewel het twee merries zijn, Sjefke en Sientje genoemd", legt Lenneke uit. Feit is nu echter, dat 'het meisje met de ezels' financieel de eindjes steeds moeilijker aan elkaar kan knopen. Ondanks het gratis weitje en een inkomen als taxichauffeur kosten de verzorging en het eten van de vier dieren veel geld.

4-daagse
Het leven van Lenneke bestaat uit het stuk vóór en na de val van een paard enkele jaren geleden. "Daarvoor kon ik alles, was erg sportief en deed veel mee aan sponsorlopen voor goede doelen. Na mijn val van een paard is het moeilijker om de dieren goed te verzorgen. Sporten gaat veel minder en ik vind het moeilijk om zo maar geld aan te nemen voor de verzorging van de dieren". Daarom gaat Lenneke nu een geweldige prestatie leveren. Ondanks lichamelijk ongemak neemt ze deel aan de Nijmeegse Vierdaagse. Dat doet ze om geld op te halen voor haar ezels. "Ik laat dan zien, wat ik ervoor over heb, dat de dieren niet zo hoeven te lijden". Lenneke zoekt daarom sponsoren voor haar 4-daagse loop, zodat haar 'vrienden voor het leven' van een goede en gezonde oude dag kunnen genieten. De ezels hebben een eigen Instagram account: rescue_donkey.

Voor mensen, die Lenneke financieel willen steunen of sponsoren voor haar 4-daagse avontuur: 06-28481614.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding