Afbeelding

Koffie uurtje in de Huiskamer van Lieshout

Algemeen

Lieshout - Elke laatste vrijdag van de maand wordt in de Huiskamer van Lieshout om 10.00 uur het koffie uurtje gehouden. Daar is het comité Hofkamer vorig jaar succesvol mee gestart. In de eerste plaats wordt met het koffie uurtje een gezellig samenzijn beoogd. Uit deze ontmoetingen, vooral voor senioren, kan langzaamaan een netwerk ontstaan van bekenden die elkaar over en weer kunnen ondersteunen, wanneer daar behoefte aan ontstaat. Het volgende koffie uurtje vindt plaats op vrijdag 26 april.

Met enige regelmaat worden op die laatste vrijdag van de maand ook gastsprekers uitgenodigd die iets komen vertellen over een onderwerp dat senioren aanspreekt. Dat is een bijkomend doel. Zo hebben ze sprekers gehad die over een breed scala van zorgonderwerpen hebben gesproken, maar soms is er ook tijd voor pure ontspanning.

De zorg is veranderd
Verzorgingshuizen of bejaardenhuizen zijn verdwenen. Dat is snel gegaan. Misschien wel te snel. Overheden en instanties verwachten steeds meer dat mensen langer zelfstandig en in hun eigen omgeving blijven wonen. Zelfredzaamheid en zogenaamde samenredzaamheid worden dan belangrijker. Hoe ga je daarmee om? Je moet dat voor jezelf goed regelen. De ondersteuning en hulp nemen andere vormen aan. Daarom is het goed dat er mensen om je heen zijn, het netwerk, met wie je samen kunt optrekken, aan wie je hulp kunt vragen als dat nodig is, maar ook aan wie je hulp kunt aanbieden. Je moet er tijdig voor zorgen dat je niet alleen staat. Inmiddels zijn er al heel wat mensen die de weg naar het koffie-uurtje hebben gevonden.

Terugblik op 300 jaar Bavaria
Een paar weken geleden vierde de Lieshoutse brouwerij Bavaria – Swinkels Family Brewers moet men tegenwoordig zeggen - zijn 300 jarig jubileum. Koningin Máxima vereerde de brouwerij met een bezoek op een stralende zomerse donderdagmiddag. Het ligt nog vers in ieders herinnering. Velen hebben langs de versierde route gestaan.

Tijdens het koffie uurtje vrijdag gaat het over Bavaria, verhalen en foto's van vroeger. Een Lieshouts schrijversgroepje heeft vele verhalen opgetekend of laten optekenen in een leuk boekje. Wetenswaardigheden en anekdotes uit de mond en pen van werknemers, vroegere werknemers, verenigingen en andere bij de familie Swinkels betrokkenen. Daar gaat het over op vrijdag 26 april in de Hofkamer. U bent welkom om 10.00 uur. De koffie staat klaar.