Werkzaamheden aan de nieuwe poort
Werkzaamheden aan de nieuwe poort Foto: Henk Hulsen

Opening vernieuwde poort in Mariahout

Algemeen

Mariahout – Aan de Mariastraat in Mariahout wordt zaterdag 27 april de gezamenlijke ingang van het Processiepark en het Openluchttheater door burgemeester Frank van der Meijden geopend.

Iedereen is welkom bij de opening van de poort op Koningsdag
Mariahout ontvangt tijdens Koningsdag de gedecoreerden in het Buurthuis en vanwege werkzaamheden op het Oranjeplein vinden de dorpsactiviteiten rondom deze Oranje feestdag in het Openluchttheater plaats. Een prachtige samenloop van omstandigheden. Met het openen van de nieuwe poort was de verbinding tussen diverse Mariahoutse en zelfs Laarbeekse activiteiten snel gevonden. Er zullen twee optochten door het dorp lopen. Het college van burgemeester en wethouders zal samen met gedecoreerden vanuit het Buurthuis achter het St. Servatiusgilde aanlopen om via het processiepark bij de nieuwe poort aan te komen. Kinderen met versierde fietsen vormen een tweede optocht en zullen achter Harmonie Sint Caecilia via de route Kerkplein, Wilhelminastraat, Julianastraat, Oranjeplein naar de poort aan de Mariastraat lopen en rijden. Iedereen die wil en kan mag bij een optocht aansluiten. Rond kwart over tien zullen beide optochten vertrekken.

Natuur, cultuur en geschiedenis in het groene hart van Mariahout
Plannen voor een gezamenlijke ingang van park en theater lagen er al jaren. Enthousiaste vrijwilligers van het Openluchttheater bouwden al eerder een toegangspoort voor het theater, waardoor het ontvangstplein voor het theater groter en symmetrischer is geworden. Naast de ingang van het theater is er nu een ingang naar het processiepark gecreëerd. De gemeente Laarbeek speelde een belangrijke rol in het tot stand komen van deze nieuwe poort en de aankleding van het plein vóór park en theater. De besturen van Zorg om het Dorp en Openluchttheater Mariahout zijn tevreden met de samenwerking tussen alle partijen. Erik Relou (voorzitter Openluchttheater) is blij met de inzet van vrijwilligers, zoals Harry Lanen, die namens het Openluchttheater meegedacht hebben om de nieuwe poort weer net zo goed te laten integreren als de oude. Zorg om het Dorp is dankbaar voor de steun die ze van Openluchttheater Mariahout kregen. Beide organisaties werken hard aan een kloppend en prachtig groen hart dat het middelpunt van de gemeenschap is. De social sofa, vóór het theater, komt terug en nodigt uit om, zittend in de schaduw van een net geplante boom, het gemoedelijke dorpse leven gade te slaan.