Afbeelding

Wordt Mariaan 'Peer' van de Heuvel, spits van de eeuw bij UDI'19?

Algemeen

Mariahout - In verband met het 100-jarig bestaan van voetbalvereniging UDI'19 dit jaar, wordt er een 'elftal van de eeuw' gekozen, met voor elke positie een speler van de eeuw. Peter van de Heuvel, geboren en getogen Mariaan, heeft één van de spitsennominaties op zak en maakt goede kans historie te schrijven in dit jubileumjaar van zijn, nog steeds zo, geliefde club.

UDI'19
Peter werd een tijdje geleden opgebeld met de mededeling dat hij genomineerd was als 'spits van de eeuw' bij UDI'19, de club waar hij in totaal 7 jaar aan verbonden was, er vier keer kampioen werd en éénmaal ook landelijk topscoorder. "Ik was blij verrast en eigenlijk ook weer niet verbaasd. Ik word daar immers nog altijd op handen gedragen. Ik heb daar een fantastische tijd gehad en volgens de supporters is er maar één spits die kan winnen", vertelt hij lachend. "Het was daar één familie, een eenheid, waar ook de vrouwen bij betrokken werden. Het was daar heel gemoedelijk, net Mariahout in het groot".

Op de vraag hoe het komt dat hij nog altijd zo geliefd is bij de supporters van UDI geeft hij aan: "Ik denk dat dat ligt aan mijn persoonlijkheid, kan met iedereen overweg en praat ook tegen iedereen. Daarbij was ik zelf ook een gezelligheidsbeest. Als ik nu daar voetbal ga kijken, blijf ik maar met de supporters 'buurten' en zie ik geen voetbal".

Loopbaan
Peter, geboren in '72, is op zijn 23e naar UDI'19 vertrokken, waar hij drie jaar voetbalde. Toen ging hij voor twee jaar terug naar Mariahout, vertrok na twee jaar opnieuw naar het Udense voor weer twee jaar, waarna hij naar aartsrivaal Schijndel vertrok, waar hij óók weer twee jaar aan de bak ging.

"Maar ik miste de gezelligheid bij UDI, zodat ik toch weer twee jaar tekende. Hier had ik in mijn laatste jaar pech met de ziekte van Pfeiffer. Ik vertrok naar Dijkse Boys voor een half jaar, hield het daar voor gezien en heb mijn actieve carrière na anderhalf jaar bij Mariahout beëindigd, mede als gevolg van een achillespeesblessure". Peter vervolgt heel bevlogen zijn verhaal: "Na enkele jaren als assistent-trainer te hebben gewerkt, ben ik nu hoofdtrainer, maar heeft mijn actieve loopbaan duidelijk de voorkeur. Als speler had ik het voor het zeggen op het veld, als trainer heb je je werk hiervóór al gedaan!"

Spits
Als de vraag rijst wat zijn capaciteiten als spits waren, verwijst hij naar de site van UDI'19, www.UDI19.nl. Daar staat in het kort wat zijn verdiensten voor deze club waren. "Maar dat had ook héél anders kunnen uitpakken", vervolgt Peter. "Het was 'good old' trainer Theo Spierings, die mij liet debuteren in het eerste van Mariahout als… spits! Dat had ik nooit gespeeld. Ik heb de jeugdteams doorlopen als een laatste man. Maar Theo had het toen al goed gezien. Hij vertelde mij dat hij zichzelf in mij zag en ik heb nooit meer op een andere positie gespeeld".

"Ik was ook nooit zenuwachtig, maar in mijn laatste kampioenschap een medespeler des te meer. Ik vertelde hem zich niet druk te maken en zei er vier te scoren. Het werden er maar drie, maar het kampioenschap was binnen en een medespeler rijker met ontzag de kantine in. Het waren mooie tijden", sluit Peter af.

Visie
Zijn visie wordt komend jaar niet uitgedragen, Peter heeft dan niets omhanden. "Ik ga lekker naar mijn zonen Bjorn, Jarno en Lars kijken, die in de jeugd van Mariahout spelen." Hier zal hij geen 'taak' hebben, maar op de vraag hoe het verder moet gaan met zijn favoriete club UDI'19, geeft hij een duidelijk antwoord: "Wil je doorgroeien, dan moet je iets halen, wat je niet hebt. Een club als UDI moet op het hoogste niveau voetballen. Zij moeten zorgen voor een goede scouting, dus spelers halen en niet alleen met eigen jeugd verder willen. Je moet halen wie er nodig is en daar dan wél je beleid op aanpassen. Verder moeten de lijntjes kort zijn in een vereniging en als die er niet zijn, dan houdt het op!"

Met deze woorden hield ook het gesprek op… Peter moest zich gaan klaarmaken voor vertrek naar zijn andere geliefde club… Feyenoord!