Een stukje van de Aarlese Beemden
Een stukje van de Aarlese Beemden Foto: Ton op den Buijs

Publiekswandeling IVN Laarbeek in de Aarlese Beemden

Algemeen

Laarbeek - De volgende wandeling van het IVN Laarbeek vindt op 12 mei plaats. Dit keer is het een thuiswedstrijd voor het IVN, want de gidsen starten vanuit het IVN gebouw aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel. De wandeling gaat door een gebied, waar nooit een ruilverkaveling is geweest.

Hier kan men nog iets terugzien van kleinschaligheid en biodiversiteit, die eens kenmerkend waren voor het Brabantse land. Het IVN doet al jarenlang zijn best om de biodiversiteit in dit gebied verder te verhogen. Het populierenbos is grotendeels verdwenen. Voor de nieuwe aanplant is gebruikt gemaakt van een grote diversiteit aan bomen en struiken, zoals verschillende soorten linden en populieren, de steel- of fladderiep, jeneverbes, berg- of trosvlier, haagbeuk, verschillende soorten wilgen en andere, zodat de bomen- en struikenliefhebber hier zijn hart op kan halen. Het IVN doet sinds vorig jaar het beheer van twee hectare die vanouds in het bezit is van het Onze Lieve Vrouwe Gilde, de Blauwe Schut. Stukjes onverkaveld weiland die nog in eigendom zijn van een oeroud gilde, waar vind je dat nog? Verder heeft het IVN dit jaar het stukje in beheer gekregen, dat door de provincie aan de gemeente is terug verkocht. Het IVN heeft de houtwal met vooral struiken en bomen voor vogels, vlinders en insecten verbreed met 8 meter tot een in totaal ruim 10 meter breed struweel. Verder worden de akkerranden allemaal ingezaaid met bloemenmengsel speciaal voor vlinders en insecten. De jeugdgemeenteraad heeft een nieuw insectenhotel gebouwd en de vogelkijkhut is klaar.

Kortom, er is van alles te zien in dit unieke gebied, dat dankzij de inspanningen van de vrijwilligers van het IVN steeds mooier wordt. De wandeling begint op deze zondagmorgen om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Een kennismaking met een uniek stukje Laarbeek. Gegidst door mensen die hier heel goed de weg weten.