Wethouder Monika Slaets bij het kunstwerk: 'Toekomst door Samenpel' in Lieshout
Wethouder Monika Slaets bij het kunstwerk: 'Toekomst door Samenpel' in Lieshout Foto: Mark Barten

Ontdek de kunstwerken van Laarbeek

Algemeen

Laarbeek – "We hebben veel te bieden voor toeristen in Laarbeek. Niet alleen groen. We hebben ook prachtige kunst", vertelt wethouder Monika Slaets. Dé reden om deze kunstwerken uit te lichten in DeMooiLaarbeekKrant middels een tweewekelijkse rubriek, genaamd 'Kunst in de Kern'. Met als doel over 2 jaar een prachtig boekje waarin alle kunstwerken van onze gemeente staan. Wethouder Slaets vertelt er graag over.

Na groen gaan jullie nu kunst onder de aandacht brengen?
"Ja. Het groen is de afgelopen jaren heel actueel geweest. We zijn bekroond tot groenste gemeente van Nederland en Europa. Dat is geweldig. Maar we hebben meer te bieden dan alleen groen. We willen voor de toeristen kunstwerken en monumenten toegankelijker maken. Deze objecten mogen ook in the picture komen staan."

Hoe gaan jullie dat precies doen?
"In DeMooiLaarbeekKrant zijn we al gestart met 'Kunst in de Kern'. Eén keer per twee weken wordt hier een kunstwerk in uitgelicht. Zo krijg je meer informatie over de achtergrond van het kunstwerk. Uiteindelijk willen we hier een boekje van maken. We denken ook na over een interactieve route. We zijn er volop mee bezig om te kijken hoe we hier exact invulling aan gaan geven."

Hoeveel kunstwerken hebben we in Laarbeek en komen daar nog nieuwe bij?
"We hebben er momenteel 58. De meest recente zijn de berkenboom in het water bij Merenstein, het spelende kind bij Kindcentrum De Raagten en de 'nieuwe' totempaal in Mariahout. Nieuwe kunstwerken plaatsen we projectmatig. Aanvragen kunnen vanuit de inwoners, kunstenaar of bijvoorbeeld de gemeente komen. Zo is onlangs de Gretchenvogel in Aarle-Rixtel op initiatief van de kunstenaar verplaatst naar de Janssensstraat. Daar heeft ie – in samenwerking met de gemeente Laarbeek - een geweldig nieuwe prominente plek gekregen."

Kunst is smaak. Welke kunstwerken vind jij het mooist of spraakmakendst?
"Ik vind de liggende naakte vrouw nabij de Muziektuin erg mooi. Ook vind ik Jezus aan het kruis als je van Helmond naar Aarle-Rixtel rijdt en de jongen die met zijn opa (een gildebroeder) speelt in Lieshout twee heel herkenbare kunstwerken. De totempaal in Mariahout vind ik weer bijzonder om het verhaal wat daarachter zit. De Spijkermaker op het Piet van Thielplein is voor mij heel herkenbaar, omdat ik ook hier vandaan kom en mijn familie daar gewerkt heeft. Zo heeft ieder kunstwerk een eigen, uniek verhaal te vertellen!"