Wethouder Tonny Meulensteen
Wethouder Tonny Meulensteen Foto: Gemeente Laarbeek

Klagen over trage bouwvergunning meestal niet terecht

Algemeen Algemeen

Laarbeek - Wil je een huis gaan bouwen, of eindelijk je woning eens grondig ander handen nemen, dan heb je een vergunning nodig. Een omgevingsvergunning. Deze worden behandeld en afgegeven door de ODZOB (Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant).

Bij de ODZOB werken ambtenaren op afstand, die aanvragen toetsen aan lokaal beleid. Het kan even duren voordat je de vergunning binnen hebt en aan de slag kunt. Dit leidt vaak tot klachten, zo merkte wethouder Tonny Meulensteen. Hij wil echter onder de aandacht brengen dat die klachten en de langere wachttijden voorkomen kunnen worden, als aanvragen gewoon goed ingediend worden. "Ons wordt verweten dat aanvragen te lang duren. Dit komt dan vaak omdat in een gesprek niet alles wordt verteld of de gegevens niet correct of incompleet worden aangeleverd. Daarbij moet ik wel zeggen dat de meeste mensen het wel goed doen," aldus de wethouder. "Afgelopen jaar hadden we meer dan tien klachten, waarvan er wellicht maar eentje recht tot spreken had. Het beeld dat geschetst wordt op feestjes is anders. Onterecht."

Juist de groep die klaagt, zorgen voor irritatie bij de wethouder: "Op het moment dat iemand, en zeker een architect, een bouwplan indient, weet deze waaraan hij moet voldoen." Dit valt onder meer te lezen in het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan. "Een geringe afwijking is bespreekbaar, dat proberen we altijd te verhelpen binnen de kruimelregeling. Die geeft het college de mogelijkheid om af te wijken binnen de bestaande regels van het bestemmingsplan."

"Maar lang niet alles kan met de kruimelregeling worden opgelost. Als mensen en architecten correcte gegevens aanleveren, volledig zijn en ook eerlijk vertellen wat ze gaan doen (zoals een te groot bouwplan), dan kan dat veel tijd schelen in de aanvraag voor en vergunning", legt Meulensteen uit. "Bij een complete en eerlijke aanvraag, kunnen we altijd de goede procedure volgen. Dat scheelt in de afhandeling en leidt achteraf niet tot frustratie. Niet bij de aanvrager, niet bij de ODZOB en niet bij ons." Mensen die willens en wetens zonder vergunning toch starten met de bouw van hun huis, kunnen een fikse boete verwachten. "We hebben wel eens de bouw stop gelegd als mensen toch al waren begonnen. Bij een vergunningverlening krijgen ze dubbele legeskosten. Een bouwvergunning kost enkele duizenden euro's meer en dat is zonde van het geld."

De laatste jaren zijn de aantallen aanvragen voor een bouwvergunning enorm gestegen. "Bij de start van de ODZOB, hebben we ingeschat dat we ongeveer 150 vergunningen per jaar moeten behandelen, maar nu blijkt dat we 300 tot 400 vergunningen per jaar afleveren. Daardoor wordt het bij de ODZOB ook drukker. En dan werkt de arbeidsmarkt ook nog eens tegen. Er zijn vooralsnog te weinig capabele mensen die er kunnen werken."