Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 5a25cd
Foto: Martin Prick
Algemeen

Ruim dertig molenaars op bezoek bij molen 'De Leest'

Lieshout - Dertig jaar na de onthulling van het standbeeld van de molenaar bij molen De Leest in Lieshout, komen molenaars uit de Peel bijeen voor een groepsfoto.

Lieshout
Jan Tielemans, secretaris van de Peellandse molenstichting ontvangt samen met Dorus de Leest de collega's uit de Peel als oude vrienden. Van overal komen ze, vaak in de kledij die het embleem van 'hun' molen draagt, soms ook in het dagelijkse tenue. Zo ook Pieter Sanders van die andere molen in Lieshout, Vogelenzang, die toch even gekomen is hoewel hij eigenlijk verhinderd was. Laarbeek heeft twee molens, die eigendom zijn van de gemeente Laarbeek. Oud-burgemeester Piet van Hout maakte zich er sterk voor dat de molens eigendom werden van de gemeente en dus opgeknapt werden en behouden bleven. Dat Piet van Hout deze beslissing nam is te danken aan Tjeu de Leest, vader van Dorus en kleinzoon van Dorus(sr) de Leest. Deze was in 1908 de eerste molenaar van de beltmolen, waarvan de bouw begon in 1899. Vandaag is een bijzondere dag, want De Leest werd 43 jaar geleden gerestaureerd, de molenstichting Noord-Brabant bestaat 40 jaar en sinds 30 jaar staat het beeld van de Nederlandse Molenaar trots voor De Leest. De molen van molenbouwer Frans Vosters uit Helmond is vandaag het decor voor de foto die gemaakt wordt ter herinnering. Aardig detail is, dat Bertje Robbenscheuten uit Lieshout de molen gemetseld heeft!

Lees het complete artikel in DeMooiLaarbeekKrant van donderdag 16 mei.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>