Een zichtbaar verraste en geëmotioneerde Jan-Renier Swinkels
Een zichtbaar verraste en geëmotioneerde Jan-Renier Swinkels Foto: Joost Duppen
FOTO'S

Koninklijke Onderscheiding voor Jan-Renier Swinkels

Algemeen Fotoseries

Laarbeek - Loco-burgemeester Ria van der Zanden benoemde vandaag (donderdag 23 mei) Jan-Renier Swinkels namens de Koning tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats tijdens de receptie van de heer Swinkels bij gelegenheid van zijn terugtreden als CEO van Royal Swinkels Family Brewers.

Jan-Renier Swinkels begon zijn carrière in het familiebedrijf 33 jaar geleden. In 2004 kwam hij in de directie van de brouwerij en in 2007 werd hij directievoorzitter. Onder zijn leiding kende het familiebedrijf vele hoogtepunten. Het familiebedrijf groeide naar een recordomzet. Hij liet het bedrijf nationaal en internationaal groeien, maar viel vooral op door de manier waarop: met een consequente en doordachte aandacht voor duurzaamheid en voor goed werkgeverschap.

Nationaal en internationaal voorbeeldbedrijf
Swinkels Family Brewers wordt nationaal en internationaal gezien als een voorbeeldbedrijf op vele gebieden. Het bedrijf won onder leiding van Jan-Renier vele prijzen. In 2010 won hij de Master Enterpreneur of the Year award Nederland, de meest prestigieuze ondernemersprijs ter wereld. Ook werd hij genomineerd voor de wereldwijde verkiezing.Onder zijn leiding introduceerde Bavaria in 2010 alcoholvrij witbier als verfrissend alternatief voor momenten waarop alcohol even niet gewenst is. Het werd een snel groeiende biercategorie in Nederland, waarmee Bavaria in 2010 de FoodTopAward won. Plus de NIMA-award voor het beste marketingbedrijf. De brouwerij is een van de meest innovatieve en energiezuinige brouwerijen ter wereld en behaalde in 2011 voor het eerst de Lean & Green Award voor duurzaam transport. In de jaren daarna tot 2018 volgden opvolgende sterren. Ook is het bedrijf een van de kartrekkers van het Geothermie project in de regio. De mouterijen in Lieshout en Eemshaven zijn hard op weg om samen de meest duurzame mouterijlocatie van Europa te worden. In 2015 werd Bavaria in Zwitserland door het International Institute for Management Development verkozen tot het beste familiebedrijf van de wereld. In België wist Jan-Renier in 2016 de werkgelegenheid in Steenhuffel en Roesselare te behouden door de overname van Palm Belgian Craft Brewers. Voor zijn uitmuntende diensten voor het Belgische bier, werd hij door de Belgische Brouwers geridderd.

Voorspoed voor de regio
De inzet van Jan-Renier bracht ook prijzen en voorspoed voor de regio.In 2014 werd onder zijn leiding het project Boer Bier Water opgestart. Dit samenwerkingsproject van de brouwerij met boeren en tuinders in Laarbeek leidt tot gezond grondwater en goede bodemkwaliteit in de regio. In 2015 ontving het project de ZLTO Initiatiefprijs.Op initiatief van Jan-Renier is er in de productieomgeving van de brouwerij een ompakafdeling ingericht waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een verstandelijke beperking via maatwerk ingezet worden. In 2016 heeft Swinkels Family Brewers als eerste een generatieregeling ingevoerd, waarbij het voor 60-plussers mogelijk werd om voor 50% te gaan werken met behoud van 85 tot 100% van het salaris. Vanuit een nevenfunctie als bestuursvoorzitter van het MCA, het Multimodaal Coördinatie- en Adviescentrum Brabant, maakt Jan-Renier zich sterk voor multimodaal transport in de Provincie Noord-Brabant. In deze functie neemt hij een voortrekkersrol en laat zien dat je partijen uitstekend kunt verbinden. Zo was hij betrokken bij het realiseren van de aanleg van het Maximakanaal, waardoor meer duurzaam transport over water mogelijk is.

Verdiensten onbetaald
Jan-Renier Swinkels gaf zich niet alleen helemaal voor het familiebedrijf maar maakte wekelijks ook nog veel tijd vrij om zich onbetaald verdienstelijk te maken voor de samenleving: Hij is al 20 jaar lid van het dagelijks en algemeen bestuur van de Nederlandse Brouwers, met als aandachtsgebieden duurzaamheid en ondernemerschap. Hij was een van de drijvende krachten achter de duurzaamheidsagenda en stond aan de wieg van het Nationaal Preventieakkoord, waarin de biersector zich hard maakt om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan. Door zijn inzet, die verder ging dan de belangen van het eigen bedrijf of de leden van de Vereniging, werd hij in 2016 uitgeroepen tot 'Bierman van het jaar'. 19 jaar geleden was hij mede-initiatiefnemer van de Foodregio Helmond, het Food Connection Point. Mede dankzij zijn inzet als bestuurslid is in Helmond een foodopleiding op de Groene Campus gerealiseerd en is het Food Tech Park Brainport ontstaan. Sinds 2007 is hij bestuurslid van de werkgeversvereniging VNO-NCW en bestuurslid van de Vereniging Industrie Contact Helmond. Hij speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen en de infrastructuur in Zuid-Nederland. Cultuur heeft ook zijn aandacht. Al 10 jaar is hij beschermheer van de Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia (Helmond) en ondersteunt hij de voorzitter met adviezen.

Onderscheiding
Jan-Renier Swinkels laat zich zowel in het familiebedrijf als in de vele onbetaalde nevenfuncties, consequent op dezelfde manier zien. Het is een aimabel man en een zeer vaardige, krachtige en bevlogen bestuurder. Met zijn visie weet hij anderen nationaal en internationaal te inspireren op duurzaamheid en goed ondernemerschap en hij is begaan met alle stichtingen en verenigingen op het gebied van duurzaamheid, onderwijs en cultuur, waar hij zich voor inzet.

Na het predicaat Koninklijk én het bezoek van koningin Maxima tijdens het 300-jarig bestaan van de brouwerij dat vorige maand gevierd werd, is de benoeming  tot Officier in de Orde van Oranje Nassau voor Jan-Renier Swinkels een mooie kroon op zijn hele carrière.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding