Projectgroep 'Mei Autovrij' van de Jeudgemeenteraad Laarbeek zijn de auto's bij school 'beu'
Projectgroep 'Mei Autovrij' van de Jeudgemeenteraad Laarbeek zijn de auto's bij school 'beu' Foto: Mark Barten

Zonder getoeter naar school

Algemeen Verkeer Onderwijs

Laarbeek - Het is nog vroeg, maar de meeste leerlingen zijn al onderweg naar school. Het wordt bij school steeds drukker en er ontstaat meer herrie. Het getoeter en het gebrom van alle auto's neemt vlak voor de bel nog toe. En daar moet verandering in komen volgens de Jeugdgemeenteraad.

Brommend naar school
Tegenwoordig worden er veel kinderen met de auto naar school gebracht. Dit kan zijn omdat ze verder van school af wonen, het weer slechter is, maar ook omdat het gemakkelijk is. Dit terwijl de fiets een erg goed alternatief is. Ook de Jeugdgemeenteraad vindt dat jongeren meer met de fiets moeten gaan en daarom hebben zij een actie bedacht. De gehele maand heeft 'Mei autovrij' plaats gevonden. Een maand zo min mogelijk met de auto naar school toe. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu maar ook omdat het gezond is. Daarnaast zijn er klachten van omwonenden dat er zoveel auto's bij school staan. De fiets zou dus voor bijna iedereen de perfecte oplossing kunnen zijn. Daarnaast kunnen kinderen alvast oefenen met verkeersregels als ze zelf fietsen.

Tijd voor actie
Hoe zorg je ervoor dat kinderen meer op de fiets naar school gaan? Dat was de vraag waar het actiegroepje 'verkeer' van de Jeugdgemeenteraad een antwoord op moest vinden. Daarom zijn Kick, Yao, Sjoerd, Timo en Matthijs hierover gaan brainstormen. Zo zijn ze uiteindelijk tot meerdere oplossingen gekomen. Ze hebben er allemaal over verteld op school, banners opgehangen, met ouders en bestuurders aan school gepraat om te vragen of ze mee willen doen met 'Mei autovrij'. Daarnaast zijn ze ook gaan flyeren. Zo kon er niemand om 'Mei autovrij' heen en werd je bijna gedwongen om wel mee te doen. De grootste actie is toch echt de wedstrijd die eraan verbonden is voor scholen. De Jeugdgemeenteraad heeft samen met de boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) geteld of het aantal auto's op school is afgenomen. De school die uiteindelijk procentueel de minste auto's heeft op basis van het aantal leerlingen, wint de trofee.

Bekendmaking winnaar
Op 19 juni wordt door de Jeugdgemeenteraad en de burgemeester de trofee uitgereikt aan de beste school. Hopelijk gaan er nu meer kinderen op de fiets naar school in plaats van met de auto. Dat is beter en gezonder voor iedereen. Wanneer de actie slaagt zal dit model voor heel Brabant gebruikt worden. Hopelijk dus niet meer toeterend, maar bellend naar school. En dan bedoelen we natuurlijk geen telefoon...