Afbeelding

Missieklooster herbergt opleiding ouderenverplegers

Algemeen

Aarle-Rixtel - Deze week bracht burgemeester Frank van der Meijden een verrassingsbezoek aan het missieklooster in Aarle-Rixtel. Daar worden op dit moment tien personen opgeleid om ouderenzorg te kunnen verlenen in Nederland. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat het allemaal hoogopgeleide verpleegkundigen zijn uit het buitenland (zes uit Spanje en vier uit Polen), die hier komen om te werken.

In Nederland is een groot tekort aan ouderenverzorgers en in het buitenland is een overschot aan goed opgeleide verplegers. Het bedrijf Nediocare zoekt de cursisten in bijvoorbeeld Spanje, Polen en Tsjechië, zorgt voor de opleiding en het werkcontract. De zorginstelling zorgt voor verdere begeleiding tijdens het werk en voor onderdak als dat nodig is.

In drie maanden tijd leren de cursisten de Nederlandse taal en hoe het zorgstelsel in Nederland in elkaar steekt. In de opleiding zit een dag stage per week en na drie maanden gaan ze een jaar werken in een zorginstelling. Na dat jaar mogen ze besluiten of ze blijven of niet.

Voor het klooster is het een mooie nieuwe invulling voor het gebruik van de deels leegstaande ruimtes. Door een kleine verbouwing zijn er kamers gemaakt waar de cursisten de drie maanden van de opleiding kunnen verblijven. Er is een gezamenlijke keuken en woonkamer gemaakt en een leslokaal ingericht. "Het is goed om te zien dat het gebouw voor een nieuwe dankbare missie gebruikt wordt. Tijdens mijn bezoek heb ik zeer gemotiveerde mensen ontmoet, die me het vertrouwen hebben gegeven dat deze formule erg effectief is. Ik wens ze dan ook veel succes met hun werkzaamheden", aldus burgemeester Van der Meijden.