Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 8a171f
Foto: Martin Prick
FOTO'S Evenementen

Ruim 800 deelnemers aan extreem warme Laarbeekse wandeltochten

Laarbeek - De Laarbeekse wandeltochten van 2019 waren de 33e editie van deze activiteit. Ze worden georganiseerd door buurtvereniging De Vijver.

De buurtvereniging organiseert al heel lang wandeltochten. De eerste 15 jaar waren dit avondvierdaagsen op de woensdag-donderdag- en vrijdagavond. "Daarna zijn we overgestapt op de weekenden", legt Frans Jansen van de buurtvereniging uit. "De Laarbeekse vierdaagse wandeltochten en allerlei andere evenementen op wandelgebied zijn allemaal na ons gekomen. Wij hadden toen al een ervaring van 25 jaar", lacht Frans. "Wij zijn ingeschreven bij de Koninklijke Wandelbond Nederland, zodat we ook in het wandelboekje opgenomen zijn. Als ze kunnen aangeven dat ze lid zijn van de bond is het inschrijfgeld 2 euro, anders €2,50", legt hij uit. Het zijn vooral de langeafstandlopers, die zaterdag en zondag de tocht lopen. Vroeger waren er veel meer gezinnen, die dan vooral de kortere afstanden liepen. Hier ondervindt de organisatie concurrentie van de Laarbeekse avondvierdaagse, "Want als je vorige week net een dag of vier achter elkaar in touw bent geweest, ga je het weekend daarop niet opnieuw aan zo'n activiteit deelnemen", vult Frans aan. In totaal hebben op zaterdag en de (heel hete) zondag ruim 800 mensen meegelopen tijdens de tocht. De deelnemers kwamen van heinde en verre, zo bewees een landkaart waarop de wandelaars konden aangeven waar zij vandaan kwamen. Ook uit België (Mechelen en St. Niklaas) waren wandelaars aanwezig.

Op deze zaterdag is de Sint Servatiuskapel het middelpunt en tevens de locatie van de enige post van alle tochten. Behalve 5 km, kan er namelijk ook 10, 15 20, 30 of 40 km worden gelopen. Daarvan komen alle wandelaars, behalve de kortste afstand één of meer keren langs de post. Vandaaruit zijn er 'lussen' gemaakt, die naar bekende natuurlocaties leiden, zoals de Mosbulten, het Torreven en de Ruweeuwsels. De eerste 5 km gaan richting het kapelletje en de laatste 5 km gaan via een andere route terug naar het beginpunt. In het totaal zijn er een tiental mensen gemoeid met het slagen van de tocht. Dat zijn de mensen aan de start, de bemanning van de post en een paar 'voorlopers'. Dit zijn wandelaars, die vóór dag en dauw al op pad zijn gegaan om te kijken of alle aanwijzingen nog op hun plaats hangen. In de tent bij de kapel is Tineke van den Eijnde al druk bezig met het klaarzetten van de koffie en het fruit, dat tegen kostprijs wordt aangeboden. Inge Lok is namens de EHBO afdeling Beek en Donk aanwezig om kleine ongelukjes te behandelen.

Veel wandelaars gebruiken de tocht als training voor de vierdaagse, die immers ook elke dag 40 km lopen vraagt van de deelnemers. Het is dan heel gemakkelijk om diverse georganiseerde wandeltochten te lopen, want er is veel minder voorbereiding voor nodig. Tessa Witteveen uit Breda vertelt: "Je hoeft zelf niet na te denken, ga ik nu links of ga ik rechts, en het is heel gezellig want je komt veel anderen tegen, die hetzelfde doel hebben". Vriendin Saskia Groninger is ook deel van haar zes personen sterke lopers-groepje. Eén van de leden is hier in Laarbeek bekend en tipte de leden op de georganiseerde wandeling. Vandaag lopen Saskia en Tessa samen: "We lopen in het begin 20 km en dat wordt langzamerhand meer, tegen de vierdaagse lopen we dan één keer twee keer 40 km achter elkaar". Joes Manuhuwa uit Doetichem wandelt met vrouw en zus de 20 km. Hij geniet vooral van het landschap en de aanwezigheid van de katholieke kapelletjes. Heel even dwaalt ons gesprek af naar de ouders van Joes, die vanuit de Molukken naar Nederland kwamen en hier niet de aandacht kregen, die ze hadden verwacht en verdiend... Maar dat is een ander verhaal.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>