Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: 3950fd
Algemeen

VVV Laarbeek verbolgen over opheffing

Laarbeek – Op verzoek van de gemeente werd medio mei 2013 VVV Laarbeek opgericht om toerisme en recreatie in deze gemeente naar een hoger niveau te tillen. Nu, 6 jaar later, komt daar een einde aan, zonder dat het bestuur van VVV Laarbeek van tevoren hiervan op de hoogte is gebracht. Uit de maandag gepubliceerde kadernota, wordt duidelijk dat de gemeente de subsidie (€20.000 per jaar) van VVV Laarbeek stopt. En zonder subsidie, geen VVV.

"Overdonderd, zo kun je het wel noemen ja", stelt de voorzitter van VVV Laarbeek, Chris de Hoog. "We hebben in de afgelopen jaren alle gestelde doelen gerealiseerd en hebben nieuwe plannen in het frequente overleg met de gemeente ingebracht, waar zij dus al lange tijd van op de hoogte was en waar ook zij enthousiast over was. Dit besluit valt rauw op ons dak." De voorzitter geeft aan vooral verbaasd te zijn over de manier waarop dit besluit naar buiten is gebracht en hoe dit gebeurt. "Er ligt momenteel een brief bij het college met een verzoek om verhoging van de structurele subsidie, zodat we deze plannen professioneel en structureel goed op kunnen gaan pakken, bijvoorbeeld met het realiseren van een VVV-vestiging. Op deze brief, die op verzoek van het college is geschreven, is nog geen antwoord gekomen. Het is dus buitengewoon ergerlijk dat we via de publicatie van de kadernota moeten horen dat VVV Laarbeek wordt opgeheven."

"We voelen ons niet serieus genomen"
Chris geeft aan dat uit de eerder door de gemeente naar buiten gebrachte verliezen en tekorten wel al duidelijk was geworden dat er een bezuinigingsronde aan zat te komen. "Maar het was wel zo netjes geweest als de gemeente dit vooraf met ons had besproken. "We hebben geregeld overleg met de gemeente. Als ze ons hiervan op de hoogte hadden gebracht, hadden wij ook onze VVV-partners kunnen informeren. Zij moeten dit nu ook vernemen uit de krant. Het is tenslotte de gemeente die de oprichting van de VVV geïnitieerd heeft en daar hebben wij als bestuur heel veel uren in gestoken. We voelen ons niet serieus genomen."

Kadernota
In het persgesprek waarin de gemeente toelichting geeft op de kadernota worden weinig woorden vuilgemaakt over de beslissing van de opheffing van de VVV. Er moet bezuinigd worden en er is geld nodig voor de projecten 't Gulden Land en Innovatiehuis De Peel. Dat resulteert er volgens het college in dat er keuzes gemaakt moeten worden en dat daarom de subsidie voor onder andere Juni Watermaand en VVV Laarbeek komt te vervallen. "De gemeente lijkt geen idee te hebben van wat wij allemaal doen", stelt Chris. "VVV Laarbeek participeert in het door het Innovatiehuis De Peel opgestarte project inzake Toerisme en Recreatie in De Peel. Aan dit project nemen ook de andere VVV-organisaties deel. We gaan deze samenwerking beëindigen. In Laarbeek hebben we toeristische informatiepunten per kern, met interactieve zuilen, de website van VVV Laarbeek is continu up-to-date en de laatste evenementen en alle VVV-partners staan erop. We publiceren als Laarbeek ieder jaar in diverse kranten waarin we ons recreatief en toeristisch promoten, we maken fiets-, wandel- en autoroutes, staan ieder jaar op 2 vakantiebeurzen, maken ieder jaar de succesvolle PeelPeuzel- en PeelSneukel-boekjes, werken intensief samen met de andere VVV's in De Peel aan mooie projecten zoals 75 jaar bevrijding en mythes en sages voor VisitBrabant. Deze week is de 'Autoroute Peeljuwelen' uitgekomen, die we met VVV De Peel gemaakt hebben. Dit is een geweldig boekje met de hoogtepunten uit De Peel, een echte musthave."

Hoe nu verder?
Is dit het einde van VVV Laarbeek? "Grote kans van wel", denkt Chris. "Op het moment van schrijven is het bestuur nog niet fysiek bij elkaar geweest om hier een standpunt over in te nemen. We komen deze week nog bij elkaar", besluit Chris.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>