Wethouder Monika Slaets neemt de prijs in ontvangst
Wethouder Monika Slaets neemt de prijs in ontvangst

Groenstrijd wint 'de Gouden Zwaluw'

Algemeen Natuur Gemeente

Laarbeek - De gemeente Laarbeek heeft wederom een prijs gewonnen met de succesvolle Groenstrijd! Na het winnen van de prestigieuze Entente Florale titels in 2016 (groenste van Nederland) en 2017 (groenste van Europa) won Laarbeek in 2018 de Steenbreektrofee  met de Groenstrijd. Nu mogen we 'de Gouden Zwaluw' aan de prijzenkast toevoegen. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). "Hoe trots kun je zijn dat we, wanneer je al zoveel waardering voor de aanpak hebt ontvangen, ook deze prijs nog winnen! 'We', want deze prijs is zeker ook een verdienste van de inwoners, " aldus een trotse wethouder Monika Slaets: "het is een andere manier van werken, zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. Dat is ook belangrijk in deze tijd."

De VNC is een organisatie die zich inzet voor het herstel en behoud van het cultuurlandschap in Nederland en dit verwezenlijkt door onder meer landschapselementen zoals heggen, houtwallen en struweelhagen aan te leggen en te onderhouden. Ook reikt de VNC jaarlijks meerdere stimuleringsprijzen uit. Eén daarvan is de Gouden Zwaluw die sinds 2011 jaarlijks wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich verdienstelijk maken om natuur in de straat, wijk of stedelijke omgeving te bevorderen. De prijs gaat naar projecten die uitnodigen het concept uit te breiden en elders toe te passen. Elk jaar worden drie projecten met deze prijs beloond. Laarbeek is dit jaar één van de winnaars. Daar zijn we natuurlijk trots op!

GroenStrijd 2.0
De vergroeningsactie, Groenstrijd 2.0, is geïnspireerd op de Entente Florale en wordt daarom ook wel de eigen 'Entente Lokale' genoemd. Het idee is samen met lokale groenondernemers bedacht en uitgewerkt. Buurtbewoners maakten, samen met een coach (een lokale groenondernemer), een plan voor het vergroenen van hun woonomgeving. Voorbeelden zijn het aanplanten van kale boomspiegels of het vervangen van verharding door groen in voortuinen en in de openbare ruimte. Maar ook het plaatsen van plantenbakken, opvangen en hergebruik van hemelwater of andere creatieve manieren om groen en kleur in de buurt te brengen. De kosten van de aanplant waren voor de gemeente, de buurtbewoners houden het groen zelf bij. Een project waar duurzaamheid en participatie hand in hand gaan!