Redacteur Jac Babin op pad met zijn vrouw. De route leidt o.a. langs Landgoed Eyckenlust
Redacteur Jac Babin op pad met zijn vrouw. De route leidt o.a. langs Landgoed Eyckenlust Foto: Mark Barten

Met de VVV-Autoroute langs prachtige Peeljuwelen

Algemeen

Laarbeek/De Peel - Nieuw! Een autoroute van 130 km langs 5 prachtige peelgemeenten. Als boekje verkrijgbaar bij de VVV's van Gemert/Bakel, Asten, Deurne, Helmond en Laarbeek. Een heldere routebeschrijving, boordevol informatie. Bedoeld voor iedereen die niet meteen denkt aan wandelen of fietsen, maar toch De Peel wil ontdekken. VVV De Peel stuurde redacteur Jac Babin met zijn vrouw op pad, om deze route voor u grondig te verkennen.

Starten
In het boekje start de route op het Ridderplein in Gemert. Starten is mogelijk vanuit elke locatie. Wij starten de route in Beek en Donk bij kasteel Eikenlust. Na wat flauwe grappen over verdwalen, vrouwen en kaartlezen, zijn we op weg. We zetten de kilometerteller op 0 en de TomTom uit. Het is mogelijk om de route in één keer te rijden. Dan mis je echter heel veel moois. Vooraf verdeelden we de route in drie etappes, want we wilden ook wel eens even uit de auto. Meer dan 30 suggesties waar je dat het beste kunt doen, staan weergegeven in het boekje.

Eerste etappe: Beek en Donk-Gemert-Deurne
De route gaat richting Gemert. Onderweg komen we langs het Missieklooster van Het Heilig Bloed. Feilloos navigeert mijn bijrijdster me naar het sfeervolle Ridderplein van de Vrije Heerlijckheid Gemert. Bij het Boerenbondmuseum pauzeren we even voor een kop koffie met een forse plak boerencake. We nemen er ook een kijkje. De tocht gaat verder via Cox naar het Esdonks Spijkerkapelleke. Hier steken we een kaarsje op voor de goede afloop van ons avontuur. Van bedevaartsplaats Handel gaat het verder, richting De Rips, Milheeze en Bakel. Dat zijn mooie Peelbriljantjes. Door natuurgebied De Stippelberg, richting Deurne. We nemen natuurlijk ook een kijkje in het prachtige museum De Wieger dat gevestigd is in het voormalige woonhuis van de legendarische huisarts Hendrik Wiegersma.

Tweede etappe: Deurne-Asten
De volgende dag pikken we de route hier ook weer op. Via Liessel en Vlierden belanden we in Griendtsveen. We lunchen in herberg De Morgenstond. We bezoeken de St Barbarakerk uit 1895. Dit is nu hartje Peel! Talloze vaarten en een beschermd dorpsgezicht herinneren aan de tijd dat hier nog turf werd gestoken. Via Helenaveen rijden we Neerkant binnen. Bij Asten-Heusden zien we de restanten van het meer dan 600 jaar oude kasteel met kasteelhoeve, waarna we in Asten belanden. Een bezoek aan het Museum Klok & Peel staat hoog op ons lijstje. We kijken onze ogen uit, bij het zien van die enorme verzameling klokken, beiaarden en de uitgebreide informatie over de natuur uit de Peel.

Derde etappe: Asten-Beek en Donk
Bij het Klokkenmuseum pikken we de volgende dag de route weer op. Die gaat richting Helmond. Helmond herbergt veel bezienswaardigheden: De Cacaofabriek, het kasteel, Boscotondo, Het Speelhuis, het prachtige park De Warande. We maken een korte wandeling in dit park en drinken koffie in het gezellige Warande Parkrestaurant. En hop, we gaan weer verder, langs kasteel Croy in Aarle-Rixtel naar Lieshout met zijn prachtige molens en zijn imposante brouwerij van Bavaria. In Mariahout bij de Lourdesgrot steken we nog een kaarsje op, want we zijn bijna bij het eindpunt van ons avontuur. Over De Hei en De Herendijk rijden we terug naar Beek en Donk. Kasteel Eikenlust laten we deze keer links liggen.

Na drie mooie etappes, staat de teller op 148 km. Er waren een paar omleidingen én… toegegeven, we waren niet altijd goed bij de les. Daardoor ging het wel eens gewoon ouderwets mis!

Conclusies
De autoroute Peeljuwelen is een fantastische manier om De Peel te leren kennen. Rijden zonder TomTom is een spannende en nostalgische sensatie. Met dank aan mijn meer dan voortreffelijke navigator! De route gaat steeds over rustige binnenwegen. We hebben genoten van afwisselende landschappen, prachtige gebouwen en mooie musea. We kozen steeds voor een snelle hap. Er zijn echter ook voldoende horecagelegenheden om uitgebreider te lunchen of te dineren. Kortom, deze autoroute is een absolute aanrader!

PeelPeuzelen en Autoroute Peeljuwelen
Naast deze geweldig leuke autoroute, die te koop is voor €1.95, geven de lokale VVV's ook het PeelPeuzelen uit. Dit is een boekje met bonnen, die ingeleverd kunnen worden bij 40 lokale horecagelegenheden. In het boekje staat wat voor lekker gerechtje je in ruil voor je bon krijgt. Een PeelPeuzel-boekje is te koop voor €15,00 en verkrijgbaar bij alle VVV's.

Koop jij het PeelPeuzel-boekje? Dan is de Autoroute Peeljuwelen voor €1,00 voor jou! Voor meer informatie verwijzen wij u naar de VVV-locaties van de vijf peelgemeenten, die integraal in de routebeschrijving zijn opgenomen, en naar de website www.vvvdepeel.nl.