Vlnr: Henny Bevers, Karel Huygens en Arnold Bevers
Vlnr: Henny Bevers, Karel Huygens en Arnold Bevers Foto: Martin Prick

'D'n onze en ikke' al 60 jaar bij Café De Koekoek

Algemeen

Lieshout - Al 60 jaar zijn Henny (76) en Arnold (78) Bevers-van den Baar vaste klant van Karel en Bets Huijgens, de uitbaters van het bekende café 'De Koekoek' in het centrum van Lieshout.

De Blekke Ploeg
Op 21 juni is het Arnold Bevers uit Erp (18 jaar), die voor het eerst kennis maakt met het kermisleven in Mariahout, en toevallig ook met de destijds 16-jarige Henny van den Baar, die met een vriendin uit is. Het is liefde op het eerste gezicht, want Arnold nodigt haar uit om een week later naar Erp kermis te komen, in die tijd hét evenement om elkaar te leren kennen. "Ik had nog nooit van Erp gehoord en wist niet waar het lag", lacht Henny. Maar om een lang verhaal kort te maken, Heintje Cranen bracht Henny naar Erp, en ze kwam met Hein en Arnold terug.

In 1961 zijn ze getrouwd. Arnold was in zijn jonge jaren lid van 'De Blekke Ploeg' een groep bromfietsenthousiastelingen. De groep bestaat alleen uit jongens en Henny is er later bij gekomen. Ze gingen per bromfiets de omgeving onveilig maken. Natuurlijk volgen dan de verhalen, zoals over Gerrit Arts, lid van de club, die op de veranda zat achter een exemplaar van de in die tijd bij De Koekoek volop aanwezige Bavaria klaptafeltjes. De groep had voor een tientje bier besteld (het bier koste toen 35 ct. per glas) en dan had je dus heel wat bier. "Dat kon toen nog niet op een blad", vertelt Arnold. Maar toen gebeurde het vertelt Henny: "Gerrit ziet un skôn meid ankomme, hai stô op, met z'n knieën onder de tafel, en mee vliegt al het bier over de grond. Nou, dé hettie gewéte!"

Sociaal
Arnold en Henny hebben de hele wordingsgeschiedenis van 'Café het Centrum' zoals de naam toen was meegemaakt. Vroeger was het 'Café-Restaurant het Centrum' Op zondagmiddag was het dansen van 4 uur in de middag tot 10 uur 's avonds. Daarna wordt de zaak verkocht en komen Piet en Tonny van Boekel in 't café. Deze Piet is niet alleen kroegbaas, maar hield ook nog een varken, in die tijd was dat bij meer mensen het geval. Vanwege het boerachtige uiterlijk (want Piet was boer in hart en nieren) werd hij gauw vergeleken met de leider van de toenmalige Boerenpartij 'boer Koekoek'. "Om het geheel wat meer aan te kleden is toen een koekoek op de raam geschilderd, maar met de vogel koekoek heeft het niets te maken", vult Karel Huijgens aan, de huidige eigenaar. Na Piet komt zijn dochter en schoonzoon, Martien en Helma Klomp – van Boekel. Karel volgt hem op 21-jarige leeftijd op, als hij als wetstechnisch medewerker in Breda toch vindt, dat hij z'n hart moet volgen. De studie sociale wetgeving heeft dus maar heel kort voor inkomen gezorgd. Het overnemen van de café was voor Karel in een avond gebeurd.

Waarom ze het zo lang hebben volgehouden? "Ik denk", vertelt Henny, "dat als Karel en Bets er niet geweest waren, dan waren wij er geen 60 jaar blijven komen. Karel en Bets zijn hele sociale mensen, die veel voor de gemeenschap gedaan hebben, en nog doen".

D'n onze
Het regelmatig bezoeken van het café is voor Arnold en Henny een hobby geworden. De grote vriendenclub, die dan bij elkaar is staat elkaar met raad en daad bij. Karel Huijgens als kroegbaas is gewoon deel van de groep. Als er iemand ziek is, wordt die geholpen en op het moment, dat de ome Harrie van Henny overlijdt, vindt de uitvaart plaats in zaal 'De Koekoek'. "Ik heb zelf de dienst gedaan", vertelt Henny trots en ze wil graag dat de uitvaarten van d'n onze en ikke op een zelfde manier zullen plaatsvinden, gewoon in de zaal bij 'De Koekoek'.

Daarmee komen we op de volgende liefde van Henny, namelijk de groep Rowwen Hèze. Jack Poels de voorman van deze groep zou namelijk op haar uitvaart moeten spelen. Direct maken de gezinsleden bezwaar, maar dan antwoordt Henny op haar eigen resolute manier: "ik heb al zoveel voor jullie geregeld, gu regelt ut mar"! Dochter Heidi, ook niet mis, reageert met de opmerking, dan het dan hoog tijd wordt om het doodgaan te plannen, want Rowwen Hèze heeft een volle agenda. Die wens zal dus wel niet uitkomen. Maar bij veel optredens van de groep is Henny erbij. Die andere belangrijke man in haar leven is Arnold, maar hij wordt nooit met z'n naam genoemd. Henny praat altijd over d'n onze. Vandaar dus komende jubileum van 'd'n onze en ikke' dat ze gaan vieren in café 'De Koekoek' natuurlijk.