Bart van der Zanden is klaar om te vlammen in Italië
Bart van der Zanden is klaar om te vlammen in Italië

Gaat Bart van der Zanden naar het EK?

Algemeen

Aarle-Rixtel – Hij wilde het vroeger al, maar toen lukte het niet. Nu Bart van der Zanden 38 jaar is, komt zijn droom echter plots heel dichtbij. In september wil hij tijdens het Europees Kampioenschap in het Italiaanse Venetië vlammen op de 400 meter horden. Maar om die droom in vervulling te laten gaan, heeft hij nog wat steun nodig.

Hij sport ondertussen in de Masters-categorie. In Nederland werd hij daarin al drie jaar op rij nationaal kampioen en nu, na wat turbulente jaren in de persoonlijke sfeer, lijkt zijn jongensdroom haalbaar. "Een medaille op een grote internationale wedstrijd? Het zou kunnen", zegt hij als hij net een rustige training achter de rug heeft.

Financieel
Bart woont in Aarle-Rixtel en werkt als sport- en hardloopfysiotherapeut bij de praktijk Ruyssenaars en Van den Broek in Helmond. Het deelnemen aan een EK spookte al enkele jaren door zijn hoofd. "Maar het is financieel best lastig. Mijn werkgever en mijn club denken wel mee, maar uiteindelijk moet je toch alles zelf betalen. De atletiekbond? Nee, die doet niks."

Gunnen
Om de reis, het verblijf en de deelname te bekostigen heeft Bart een crowdfundingcampagne opgezet. "Ik voel echt dat mensen het me gunnen, dus ik dacht, laat ik het maar proberen. Ik vind het wel wat raar om mensen te vragen om mijn passie te ondersteunen, maar anders lukt het gewoon niet. Mijn doel is om in Venetië op het podium te komen. Of dat haalbaar is? Als alles goed valt zit het erin, denk ik. Als het lukt nodig ik alle donateurs na afloop uit op een feestje. Én ik verloot tien hardloopanalyses onder de mensen die mij steunen."

De campagne van Bart is te vinden op de website GoFundMe.com. Tik bij de zoekterm 'Bart vd Zanden' in en je ziet hoe je Bart met een kleine bijdrage kunt steunen. Ook via zijn Facebookpagina kan die steun gegeven worden.