De boerenzwaluw op een draad bij de Janmiekeshoeve
De boerenzwaluw op een draad bij de Janmiekeshoeve Foto: Jaap Wijdenes

Publiekswandeling IVN Laarbeek bij de Hei

Algemeen

Mariahout – IVN Laarbeek houdt een bijzondere wandeling op zondag 23 juni. Om 10.00 uur start deze wandeling vanaf de Janmiekeshoeve, gelegen aan de Hei 15 te Mariahout.

Hier kunt u meemaken hoe groot de biodiversiteit kan zijn in een agrarische omgeving. Veel soorten biotopen zijn hier aanwezig, waaronder fruitbomen, bos, struweel, houtsingels, water, kruidenrijke weilanden en akkerranden. Op verschillende hoogten vindt men een grote afwisseling van landschappen. De Janmiekeshoeve ligt op de zuidelijke flank van de Middenbrabantse dekzandrug. Op dit deel van de Middenbrabantse dekzandrug is de hoge ligging van de rug met direct daaraan grenzend het lage deel met de Donkervoortse Loop en de Heieindse Loop een opvallend gegeven. In het lager gelegen gedeelte is een weidevogelpoel aanwezig, die allerlei zeldzame weidevogels en watervogels trekt.

Bij de boerderij kun je nog de bonte vliegenvanger zien broeden en boerenzwaluwen op een ouderwetse telefoondraad zien zitten, die hun jongen aan het voeren zijn. Verderop kun je op een enorme houten bank aan een vennetje het bosje inkijken dat grenst aan de wei. Hier ligt een oude sloot waar vroeger het vlas werd geweekt om de vezels te verkrijgen. Langs het wandelpad staat aan weerszijden rogge met klaprozen, korenbloemen en andere akkerbloemen ertussen. Hier kun je het geluid van de boompieper, de geelgors, de gekraagde roodstaart en andere horen.

Kortom, het is genieten bij dit landbouwbedrijf dat al zeven generaties door dezelfde familie op deze plek wordt uitgeoefend. De Janmiekeshoeve is volop in ontwikkeling. In de toekomst zijn er plannen voor een voedselbos. Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) met een hoog aantal eetbare soorten. Een voedselbos is volledig zelfvoorzienend en klimaatbestendig. IVN Laarbeek hoopt dat ook deze droom voor de Janmiekeshoeve mag uitkomen.

U bent allen van harte welkom om op deze zondagochtend een afgelegen stukje Laarbeek te komen bewonderen, waar zowel op het gebied van historie als van natuur veel te zien is.