De bewoners staan te popelen om een balletje te kunnen gooien
De bewoners staan te popelen om een balletje te kunnen gooien Foto: Mark Barten

Jeu-de-boulesbaan wooncomplex De Regt bijna klaar

Algemeen

Beek en Donk - Aansluitend op het terras van wooncomplex De Burcht, De Oever en De Regt wordt een jeu-de boulesbaan aangelegd. Het initiatief daartoe is ontstaan uit een wens van bewoners en van Projectgroep 'Samen'. De baan wordt op 4 juli om 14.00 uur officieel geopend. Iedereen is welkom. DeMooiLaarbeekKrant nam alvast een kijkje en peilde de stemming onder de bewoners.

Enthousiastelingen
Op het terras hebben zich een zestiental enthousiastelingen verzameld, waaronder Ron Barents, Locatie coördinator. Hoveniersbedrijf De Groene Hoek legt de laatste hand aan de onderlaag. Als die hard genoeg is moet er nog grint op komen. Ann Mascini heeft de ballen al vast meegenomen. Ze zijn spiksplinternieuw en blinkend, maar moeten nog even in de tas blijven. Hans Duitsman maakt zich zorgen dat bij de opening op 4 juli, de baan nog niet gebruikt kan worden.

Henk van de Vleuten, oud melkboer, roept vol overtuiging: "Wacht maar! Ik doe ze hier straks allemaal de broek op! Ik heb het nog nooit gespeeld, maar ik krijg hulp van mijn buurvrouw, Anneke Maas."

Monty Trapman benadrukt dat dit hier geen zorgcomplex is, maar een wooncomplex. "Wat we zelf kunnen, doen we ook zelf!" De naam van de club is ook al bekend: Jeu-de-boulesclub 'De Regt'.

Het initiatief
"Na een enquête, bleek dat er voldoende bewoners bereid waren om mee te doen en mee te werken in een jeu-de-boulesclub. De club gaat zelf zorgen voor onderhoud en speelmomenten. Zo ontstond het draagvlak voor onze jeu-de-boulesbaan", vertelt Ron.

Gesteund door een grote groep meedenkende bewoners voerde Ron gesprekken met sponsoren als De Stichting Steun Welzijnszorg, Hoveniersbedrijf De Groene Hoek, Stichting De Zorgboog en De Gemeente Laarbeek. Deze sponsoren en helpers zorgden er met hun financiële steun en/of ondersteuning in natura voor dat er inderdaad een baan aangelegd kon worden. Alle ontwikkelingen werden nauwlettend door bewoners gevolgd.

Niet zomaar een baantje
"Niet zomaar een baantje", vertelt Ron trots. "Het is een baan, die aangelegd is conform alle regels van jeu de boules. Dus met verschillende onderlagen, drainage en een toplaag van fijn grint. De aangepaste randen maken de baan rolstoel- en rollatortoegankelijk. De kans om te struikelen is daardoor minimaal. Iedereen moet mee kunnen doen. En wat het allerbelangrijkste is, een baan met een mooie filosofie erachter. Met Projectgroep 'Samen' proberen we mensen te verbinden. Niet alleen bewoners van het wooncomplex onderling, maar ook met mensen van buiten ons wooncomplex. Iedereen die zin heeft om een balletje te komen werpen, is welkom! Er is op het terras altijd wel iemand te vinden, die dat ook wil."

Community
"In Laarbeek hebben veel mensen een verkeerd beeld van ons wooncomplex", zo gaat Ron verder. "Ze vergelijken ons met het Bejaardenhuis van vroeger of met een zorgcomplex. De Burcht, De Oever en De Regt zijn echter wooncomplexen. Weliswaar met een zorgaanbod, maar wonen is het hoofddoel."

"Met dit project bouwen we tevens aan onze eigen community. We wonen hier samen, met én voor elkaar. We hebben oog voor elkaars positieve gezondheid. We ontmoeten elkaar, we begroeten elkaar en zijn samen in beweging."

Ondertussen
Ondertussen ontspint zich op het terras een hevige discussie of je altijd maar moet willen winnen. Bewoners, die vaak elkaar gedachteloos voorbijlopen, zijn nu in een geanimeerd gesprek gewikkeld. DeMooiLaarbeekKrant stelt tevreden vast dat de jeu-de-boulesbaan al werkt, vòòr er één bal is gegooid! Veel succes bij de opening op 4 juli om 14.00 uur.